Update

Eerste versus Tweede Kamer & Donner: politiek armpje drukken om ID-kaart?

'Nee, we doen het niet beste minister. U kunt hoog springen, u kunt laag springen, maar we doen het niet.' Zo luidt het geparafraseerde antwoord dat de Eerste Kamer aan minister Donner gaf in de vraag om zo snel mogelijk de wet op de ID-kaart te behandelen. Kunnen we dit politieke armpje drukken vaker verwachten nu VVD, PVV en CDA geen meerderheid in de Senaat hebben?

Minister Donner.Beeld ANP

Dat valt te bezien. De Eerste Kamer lijkt vooral vast te houden aan het 'bedeesde' profiel. In de Senaat wordt wetgeving goed overdacht en besproken, daarmee vormt het een tegenhanger voor de veel politiekere Tweede Kamer, waar scoringsdrift en tempo vaak de boventoon voeren.

En vooral dat tempo staat centraal bij minister Donner van Binnenlandse Zaken. Onlangs bepaalde de Hoge Raad dat gemeenten ID-kaarten voortaan gratis moeten verstrekken. Dit omdat de verplichte betaling hiervoor niet goed in de wet was geregeld. Veel mensen vroegen direct een gratis ID-kaart aan.

Spoedwetje ter reparatie
Minister Donner treuzelde niet en presenteerde een spoedwetje om dit te repareren. Sinds vorige week zijn identiteitskaarten niet meer gratis. De Tweede Kamer gaat hier vandaag over in debat en keurt het wetsvoorstel waarschijnlijk goed. De Eerste Kamer zou het dan aanstaande dinsdag kunnen goedkeuren, maar heeft besloten dit pas een week later te doen. Reden: ze willen meer tijd om de wet in alle rust te kunnen bestuderen.

Een belangrijke stem hierin had de inmiddels beroemde Gerrit Holdijk, de enige SGP-senator. Deze ene zetel kan de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen. Na de verkiezingen dit voorjaar werd verwacht dat dit zou gebeuren in ruil voor wat politiek wisselgeld. Maar nu blijkt dat Holdijk zo af en toe zijn eigen koers blijft varen, kan dit nog meer politiek vuurwerk in die rustige Eerste Kamer betekenen.

Tot nu toe zijn de ID-schermutselingen dus vooral procedureel van aard en valt het met het politieke armpje drukken nog wel mee. Maar de volharding van de Senaat maakt wel duidelijk dat premier Rutte en zijn kabinetsleden hard moeten blijven werken om steun te krijgen van de senatoren voor hun plannen.

Debat
Tijdens het debat in de Tweede Kamer werd duidelijk dat niet alle partijen de minister steunen. Minister Leers verving vandaag minister Donner, omdat hij op een buitenlandse reis was. Zo was de SP bijzonder kritisch. 'Deze Kamer heeft zich onder grote druk laten zetten. Dat is jammer en dat is slecht', aldus SP-Kamerlid Van Raak, die vindt dat de ID-kaart gratis moet blijven. Toch is er waarschijnlijk wel een meerderheid voor deze reparatiewetgeving.

Ook de PvdA was kritisch. De partij vraagt om degelijke wetgeving en wil dat de ID-kaart zo goedkoop mogelijk wordt en tien jaar geldig is.
Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden