Eerste verkiezingsdebat kent al 'een doorbraak'

De verkiezingsprogramma's laten nog op zich wachten, maar de campagne is begonnen. Maandagavond vond in Hilversum het eerste serieuze verkiezingsdebat plaats, tussen CDA en PvdA, tussen lijsttrekker Jaap de Hoop Scheffer en fractievoorzitter Jacques Wallage....

Van onze verslaggever

HILVERSUM

Plaats van handeling: de aula van het Comenius college te Hilversum. Gehoor: de verontruste schooljeugd en de plaatselijke CDA-afdeling. Onderwerp: de drugs (vooral) en de toekomst van de student.

Politiek wapenfeit: het CDA wil een discussie over de inkomensafhankelijke studiebeurs, ooit door Deetman afgeschaf; Wallage ziet de bereidheid van het CDA tot nadenken hierover als 'een doorbraak'.

De jeugd van Comenius had andere kwesties aan het hoofd. Alles wilde ze weten over de 'nuloptie' van het CDA voor de koffieshops. Alle verkooppunten dicht? Een ideaal van het CDA? De Hoop Scheffer maakte zich impopulair.

Maar het gaat niet goed met de drugs, hield De Hoop Scheffer vol. Van vijftien jaar Hollands gedogen heeft het CDA geleerd. Gebruik werkt van alles in de hand: spijbelen, schooluitval, dat soort zaken.

De nuloptie van het CDA maakt het drugsprobleem alleen maar groter, zet Wallage er tegenover. De kern van het drugsbeleid, de scheiding van markten voor hard- en softdrugs, staat fier overeind. Jongeren zullen, als er geen koffieshops meer zijn, afdalen in het criminele circuit om hun blowtje te halen. De jeugd klapt voor hem.

Maar begrijp me goed, zegt Wallage, 'ik ben tegen alle drugs, tegen softdrugs, harddrugs, drank. Je moet je kop helder houden'. Hij heeft nooit één sigaret helemaal opgerookt. Hij straalt.

De Hoop Scheffer noemt zijn nuloptie 'het ideaal'. Ook het CDA begrijpt dat je niet van de een op andere dag alle koffieshops kunt sluiten. Wallage: 'In de politiek worden steeds vaker signalen gegeven. U doet getuigenissen, maar de concrete oplossingen liggen verder weg. Ik waarschuw tegen deze manier van politiek bedrijven.'

De verkiezingen zijn begonnen. In de pauze nemen beide heren de gelegenheid voor Den Haag Vandaag te verklaren dat Borst van D66 als lijsttrekker meer dan welkom is. De Hoop Scheffer: 'Ik durf mevrouw Borst best hard aan te pakken. Maar dan wel in een goed debat, op grond van argumenten. Ik ga niet onder de gordel trappen.'

Els Borst, minister voor drugsbeleid, laat zich in de zaaltjes nog niet zien. Evenmin als premier Kok, lijsttrekker van de PvdA. Voorlopig mag Wallage als stand in De Hoop Scheffer te lijf. Allervriendelijkst schonk de PvdA'er zijn opponent nog een glas helder prikwater in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden