Nieuws

Eerste transgender bisschop geïnstalleerd in Amerikaanse kerk

In de Verenigde Staten is de eerste bisschop geïnstalleerd die er openlijk voor uitkomt transgender te zijn. De 41-jarige Megan Rohrer, lid van de Evangelische Lutherse kerk, zal toezicht houden op bijna 36.000 gelovigen in 200 gemeenten in Noord-Californië en Noord-Nevada.

De Amerikaanse bisschop Megan Rohrer Beeld AP
De Amerikaanse bisschop Megan RohrerBeeld AP

Rohrer werd in mei gekozen voor een termijn van zes jaar als bisschop van de Sierra Pacific Synode nadat de huidige bisschop zijn pensionering had aangekondigd. De Lutheranen zijn met 3,3 miljoen leden in de Verenigde Staten een van de drie grootste kerkgenootschappen, naast de methodisten en de katholieken.

De inwijdingsceremonie vond zaterdag plaats in de Grace Cathedral in San Francisco. ‘Mijn roeping is om dezelfde rommelige, liefdevolle dingen te blijven doen die ik eerder ook al deed’, zo zei Rohrer tegen de aanwezige gelovigen. ‘Maar vooral, als je me toestaat, en ik denk dat je dat zult doen, hoop ik van jou en alles wat je liefhebt, te zullen houden.’

Rohrer, die niet aangesproken wil worden als hij of zij, maar als they (hen), was eerder pastor van de Grace Lutheran Church in San Francisco en een kapelaancoördinator voor de politie van de stad. Ook hielp hen de daklozen- en lhbti-gemeenschap in de stad.

In 2010 werd Rohrer een van de zeven lhbti-predikanten die door de progressieve Evangelisch-Lutherse kerk werden aanvaard nadat het de wijding van predikanten in relaties van hetzelfde geslacht toestond. Rohrer is getrouwd en heeft twee kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden