Eerste Terschellinger edelhert gevangen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het eerste Terschellinger edelhert gevangen. Het dier maakt deel uit van een roedel die door een kroeggrap op het eiland is gekomen.

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

Het ministerie is met vier vangteams naar de dieren op zoek. Een van die teams spotte vijf herten bij camping De Kooi, tussen Midsland en West. Een vanger slaagde erin een van de dieren met een verdovingspijltje te raken.

Kroeggrap
De herten hebben hun verhuizing naar Terschelling te danken aan een kroeggrap. Twee eilanders kochten de herten vorig najaar van een hertenfokker op de vaste wal en smokkelden ze het eiland op. Daar lieten ze de dieren vrij.

LNV besloot al snel dat de herten het eiland moesten verlaten. Herten kunnen gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken en dierziekten overbrengen.

De herten hebben zich inmiddels over het hele eiland verspreid. Een eerdere zoekactie in december leverde niets op. Dinsdag heeft LNV de tweede zoektocht in gang gezet, nu dus met succes.

Zodra de dieren gevangen zijn, gaan ze naar een korte stop op een geheime plek terug naar het vasteland. Het edelhert komt in Nederland alleen voor op de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen.

Edelhert (ANP) Beeld
Edelhert (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden