Eerste tegenslag nucleair overleg met Iran

Iran weigert lange tijd met Frankrijk te praten...

TEHERAN/WENEN De gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk over het Iraanse nucleaire programma hebben dinsdag vertraging opgelopen doordat Teheran weigerde met Franse diplomaten te praten. De tweede dag van het overleg had dinsdagochtend in Wenen moeten beginnen, maar werd pas ‘s avonds laat aangevat.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki zei, verwijzend naar een conflict over uranium in de jaren zeventig, dat Frankrijk ‘geen betrouwbare partner’ is. Hij zei ook dat Iran het recht behoudt om uranium te verrijken, zelfs als er in Wenen een akkoord wordt gesloten. Volgens waarnemers probeert Iran mogelijk tijd te winnen of onder een akkoord uit te komen.

Na een dag van afzonderlijke gesprekken met Iran, met bemiddeling van het hoofd van de internationale atoomwaakhond IAEA Mohamed ElBaradei, werd het gezamenlijk overleg dinsdagavond alsnog hervat. Vandaag gaan de gesprekken verder.

Na afloop zei ElBaradei gematigd positief te zijn. ‘We boeken trager voortgang dan verwacht’, zei hij. ‘Maar we gaan vooruit. We hopen dat we een akkoord kunnen bereiken.’

De internationale grootmachten en de internationale atoomwaakhond IAEA proberen Iran te overtuigen zijn voorraad licht verrijkt uranium uit het buitenland – Rusland en Frankrijk – te betrekken. Daarmee willen de grootmachten vermijden dat Iran hoog verrijkt uranium produceert, dat kan worden ingezet voor militaire doeleinden. Iran zegt het verrijkte uranium nodig te hebben voor een civiele onderzoeksreactor.

Diplomaten probeerden dinsdag tot een compromis te komen waarbij enkel Rusland een overeenkomst met Iran zou sluiten, waarna Rusland een deel van het werk zou uitbesteden aan Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.