Eerste stap naar invoering correctief referendum

Als burgers vinden dat het parlement er echt een potje van maakt, moeten ze in de toekomst aan de noodrem kunnen trekken. In de Tweede Kamer tekent zich vandaag een meerderheid af voor het plan van PvdA, D66 en GroenLinks voor zo'n zogeheten correctief referendum.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers Beeld anp

Ook PVV en SP vinden het correctief referendum, waarbij burgers een wetsvoorstel kunnen tegenhouden omdat de uitslag ervan bindend is, een goed idee. De ChristenUnie is niet principieel tegen maar mist nu nog wel belangrijke informatie. 'Er moet nog duidelijkheid komen over bijvoorbeeld het aantal mensen dat nodig is om zo'n referendum aan te vragen. Als die drempels zijn bepaald, zouden wij kunnen instemmen', zegt Gert-Jan Segers (ChristenUnie). 'Maar het moet echt een noodremprocedure zijn voor als het parlement uit de bocht vliegt'.

Voorwaarden
De precieze voorwaarden voor dit referendum worden later uitgewerkt.

CDA en VVD zijn tegen. Volgens VVD'er Joost Taverne heeft de Nederlandse bevolking al invloed met de gang naar het stemhokje. Hij vreest dat geen totaalafweging meer kan worden gemaakt, omdat mensen zich neerleggen bij leuke zaken en impopulaire maatregelen afwijzen.

Madeleine van Toorenburg (CDA) vindt het referendum 'ondermijnend voor het parlement'. 'Juist in een tijd als deze is het van extra groot belang om zoiets als de volksvertegenwoordiging te koesteren: een tijd waarin de tegenstellingen scherper worden, het debat polariseert en het compromis, dat zo nodig is om een samenleving bij elkaar te houden, laag gewaardeerd wordt.'

Martin Bosma (PVV) en Ronald van Raak (SP) zijn positief. Bosma: 'Het is een extra kans voor mensen om te zeggen wat ze ergens van vinden. Mensen kunnen best een afweging maken en gaan heus niet voor elk impopulair plan liggen.' Van Raak vreest het correctief referendum evenmin. 'Je zult als politicus wel moeten zorgen dat je een goed onderbouwd verhaal hebt.'

Het duurt nog wel even voor duidelijk is of dit plan het haalt. Nadat het door Tweede en Eerste Kamer is behandeld, moet het nogmaals door een nieuwe Tweede en Eerste Kamer en dan is een tweederdemeerderheid nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden