Eerste staatswiet wordt waarschijnlijk in 2019 geteeld en verkocht

Het kabinet verwacht dat in 2019 de eerste staatswiet wordt geteeld en verkocht. Dat bleek woensdag in het eerste Kamerdebat over de coffeeshops sinds het aantreden van het kabinet. Drie van de vier coalitiepartijen zijn weinig enthousiast, maar de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruins (Volksgezondheid) beloven het experiment 'eerlijk en feitelijk' uit te voeren.

Jonge wietplanten in een wietplantage.Beeld anp

De ministers komen in februari 2018 met een planning, waarna de rest van het jaar nodig is voor de voorbereidingen. Voor het experiment is een wettelijke basis vereist. Die wet- en regelgeving komt in het tweede kwartaal van 2018, aldus Grapperhaus, waarna de Tweede- en Eerste Kamer zich erover kunnen buigen.

Aan de intenties van Justitie was twijfel gerezen door een uitzending van Nieuwsuur, waarin werd aangetoond dat het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie niet onafhankelijk opereerde in twee drugsonderzoeken. De uitkomsten werden, blijkens documenten van een klokkenluider, door de ambtelijke en politieke leiding zo gecorrigeerd dat experimenten met regulering van softdrugs zinloos zouden zijn.

Alleen D66 enthousiast

Opvallend is dat in de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alleen D66 uitgesproken enthousiast is over het aanstaande experiment. D66-Kamerlid Vera Bergkamp kreeg in februari dit jaar in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel aangenomen voor wietteelt onder overheidstoezicht. De andere drie partijen uit de huidige coalitie stemden daar toen tegen.

Bergkamp heeft haar initiatief aangehouden zolang het komende experiment loopt. 'Mijn beeld van Justitie heeft barstjes gekregen. Het is een politiek departement geworden. Ik wil dat we uit de ideologische loopgraven komen en het debat voeren op basis van feiten.'

Lees verder onder de foto.

Beeld anp

'Giftig onkruid'

VVD, CDA en ChristenUnie hebben getekend voor het regeerakkoord en gaan nu schoorvoetend mee in de wietproef. 'Als ik 76 zetels had, zou ik morgen alle coffeeshops sluiten', zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zij noemde cannabis eerder 'een sluipmoordenaar'. VVD-Kamerlid Arno Rutte beaamde dat zijn partij 'een beetje is opgeschoven' onder druk van het ledencongres. 'Na dertig jaar coffeeshopbeleid schuurt het dat de voordeur is geregeld en de achterdeur niet. Daarom nemen wij dit experiment serieus en willen wij weten of we ook de achterdeur slim kunnen reguleren.'

Bij de ChristenUnie bestaat vooral belangstelling voor de einddatum van het experiment. CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf: 'Dit mag niet op voorhand leiden tot regulering.' Waarop PvdA-Kamerlid Attje Kuiken interrumpeerde: 'Horen we hier de sideletter bij het regeerakkoord?' De CU voelt de hete adem van de SGP in de nek. SGP-leider Kees van der Staaij noemde cannabis 'giftig onkruid' en het experiment ermee 'met stip het slechtste plan uit het regeerakkoord'. Ook de PVV is tegen.

Geen Rijksteeltverzamelgebouw

Daar staan de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks tegenover. Zij zijn voorstander. Naar aanleiding van de berichtgeving over het WODC vroeg SP-Kamerlid Michiel van Nispen: 'Mag dit experiment wel een succes worden?' Waarop Grapperhaus hem geruststelde: 'Zeker. We doen dit niet om de Kamer bezig te houden. Het experiment wordt goed uitgevoerd en de evaluatie zal onafhankelijk zijn.'

De uitvoering komt in handen van een divers samengestelde commissie, waarvoor de komende maanden de leden worden geworven. De commissie kiest ook de zes tot tien gemeenten uit met coffeeshops waar de wiet verkrijgbaar is. Het aanbod moet 'gevarieerd en marktconform' zijn. 'Er komt geen Rijksteeltverzamelgebouw', zei minister Bruins van Volksgezondheid, die het experiment laat vergezellen van een preventiecampagne.

Hoe de zaak tegen coffeeshop Checkpoint een bizarre kant van het gedoogbeleid laat zien (+)
De eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen leidde een criminele organisatie, maar krijgt geen straf, bepaalde de rechter dinsdag. Hoe kan dat?

Op bezoek bij Neerlands enige legale cannabiskweker: 'Wij zijn net zo goed beveiligd als een bank' (+)
Het kabinet wil experimenten toestaan met gereguleerde wietteelt. Gemeenten hopen dat verschillende varianten een kans krijgen. Intussen wordt in Veendam al op grote schaal cannabis geteeld. Strikt voor medicinale doeleinden - en dat blijft zo.

Gemeenten vrezen dat ze te weinig ruimte krijgen om met wietteelt te experimenteren
Tientallen gemeenten die willen experimenteren met gereguleerde wietteelt vrezen dat ze te weinig ruimte krijgen. Het kabinet wil in zes tot tien gemeenten 'uniforme experimenten'. Burgemeesters en wethouders dringen juist aan op grote variatie in lokale en regionale varianten. Dat maakt volgens hen de kans op een succesvolle aanpak groter.

Zijn coffeeshops nog wel de juiste plek voor verkoop softdrugs? Aboutaleb zoekt alternatieven
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een alternatief zoeken voor de verkoop van softdrugs. Coffeeshops zijn te vaak verbonden aan criminaliteit en veroorzaken overlast. 'Ik wil onderzoeken of coffeeshops nog wel het aangewezen systeem zijn om het spul bij de klant te krijgen.'

Bedrocan in Veendam produceert op legale wijze medicinale wiet.Beeld Ministerie van VWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden