Eerste soldaten voor Bosnië in Split geland

De eerste groep van 275 Nederlandse militairen voor de NAVO-troepenmacht in Bosnië is woensdag op de luchthaven van Split (Kroatië) geland....

Van onze verslaggever

EINDHOVEN

'Nederland staat achter u', zei hij tegen hen, verwijzend naar een opiniepeiling waaruit blijkt dat 71 procent van de bevolking achter de deelname aan de NAVO-missie staat. Eerder waren al 185 kwartiermakers vertrokken. Nederland levert bijna 2100 manschappen voor IFOR.

'U begint vandaag aan een buitengewoon belangrijke opdracht', aldus Voorhoeve. 'Uw taak: het vredesakkoord van Dayton te doen naleven.' Daarvoor staat de militairen zwaar materieel ter beschikking. De militairen gaan voor een half jaar. Ze worden ingezet bij de scheidslijn tussen de Moslim-Kroatische Federatie en de Bosnische Serviërs, ten noordwesten van Vitez. Het gebied is nog bezet door Kroaten, maar moet worden teruggegeven aan de Bosnische Serviërs. De militairen gaan deel uitmaken van een Brits-Nederlandse brigade onder Brits commando.

Hun missie in een gebied waar de drie (voorheen) strijdende partijen aanwezig zijn, is 'niet zonder risico's', zo onderkende minister Voorhoeve.

De 275 militairen die gisteren vertrokken, maken deel uit van de 41ste Lichte Brigade. Zij waren tot voor kort in Duitsland gelegerd. Het zijn beroepsmilitairen die al eerder enkele weken in Kroatië actief waren. 'Maar dat was een vakantie vergeleken bij wat ons nu te wachten staat', aldus soldaat Boonstra.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden