Eerste Russische dode in Syrië: gesneuveld of zelfdoding?

Het is een gevoelig verlies voor het Russische leger: de dood van een 19-jarige militair in Syrië betekent het eerste Russische slachtoffer van de nieuwe buitenlandse operatie. Volgens het leger pleegde de militair zelfmoord, maar dat gelooft zijn familie niet.

Russische gevechtsvoertuigen landen op het Hmeimim vliegveld in Syrië. Beeld anp
Russische gevechtsvoertuigen landen op het Hmeimim vliegveld in Syrië.Beeld anp

De dood werd publiek gemaakt door het Conflict Intelligence Team, een groep bloggers die eerder aandacht vroeg voor de dood van Russische militairen in Oekraïne.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde de dood van Vadim Kostenko dinsdag. Via persbureaus liet het ministerie weten dat de technicus van de luchtmacht zich zaterdag ophing op de Russische vliegbasis bij Latakia, een bolwerk van het Assad-regime in het westen van Syrië.

Problemen in een persoonlijke relatie met een meisje zouden de aanleiding zijn geweest voor de zelfmoord van Kostenko. Dat blijkt volgens het Russische leger uit SMS-berichten in zijn telefoon. Nader onderzoek moet meer duidelijkheid opleveren.

(Tekst gaat verder onder locator).

'Vrolijk'

De familie van Kostenko gelooft niet dat het leger de waarheid spreekt. 'Ik ga deze versie nooit geloven', vertelde moeder Svetlana Kostenko aan persbureau Reuters. 'We spraken elke dag een half uur over de telefoon. Op zaterdag was hij opgewekt, vrolijk en lachte hij.'

'Ons is verteld dat hij zich heeft opgehangen heeft vanwege een meisje', vertelde de vader van Kostenko. 'Hij zou dat nooit doen. Ik ken mijn zoon heel goed.' Die was volgens de familie van plan om met zijn vriendin te trouwen.

Vertrouwen

Het vertrouwen in het Russische leger heeft flinke deuken opgelopen door de oorlog in Oost-Oekraïne. Terwijl er bodybags met Russische militairen terugkeerden uit Oekraïne, ontkende het leger alle betrokkenheid bij de rebellen.

De nieuwe Russische operatie in Syrië gaat onverminderd voort sinds het begin van het offensief vier weken geleden. Meer dan achthonderd doelen van Islamitische Staat en Al-Nusra (de Syrische tak van Al Qaida) zijn vernietigd, claimt het ministerie van Defensie. Rusland zegt dat islamitische extremisten het doelwit zijn van de aanvallen. Westerse landen geloven dat niet. Zij zeggen dat Rusland de gematigde oppositie in Syrië bombardeert.

Iran bij overleg

Washington wil toch Iran betrekken bij politiek overleg over de burgeroorlog in Syrië. Eerder verzetten de VS zich daartegen, maar dinsdag zei een regeringswoordvoerder dat hij ervan uitgaat dat Iran wordt uitgenodigd voor internationaal overleg over Syrië in Wenen, dat vrijdag begint. Iran steunt, net als Rusland, de Syrische president Bashar al-Assad ook militair. De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, Kerry en Lavrov, spreken elkaar dagelijks over een politieke oplossing, volgens Moskou.

Spanningen

De spanningen over de doelwitten van Rusland zijn verder opgelopen na nieuwe beschuldigingen van het Westen: Rusland zou ook veel burgerslachtoffers maken. Dinsdag nodigde Moskou de westerse coalitie uit om die 'belachelijke beschuldigingen' te voorzien van bewijs.

Tot dusver kan de Russische operatie in Syrië rekenen op steun van de bevolking: 72 procent van de Russen staat achter de luchtaanvallen bleek uit een recente peiling van onderzoeksbureau Levada. Het is de vraag of dat verandert nu Rusland zelf verliezen begint te lijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden