Eerste ronde

'Handen bij de knop!' Dit zijn ongetwijfeld de woorden die het vaakst worden uitgesproken op de Nederlandse televisie. Want na de soap is geen genre op de buis zo rijk vertegenwoordigd als de quiz, en in negen van de tien quizzen breekt een moment aan waarop het er voor de...

Paul Brill

'In 1492 vertrok Columbus met drie schepen uit Spanje om een westelijke. . .'

Prrrr.

'Dat is snel. Ernst-Jan, jij mag het zeggen.

'De Nina, de Pinta en de Santa Maria.'

'Aj, dat is niet goed. Jammer. Ik maak de vraag af voor Anneloes. In 1492 vertrok Columbus met drie schepen uit Spanje om een westelijke route naar Japan en China te vinden. Welk land ontdekte hij toen?'

'Uh. . . Amerika.'

'Dat is het juiste antwoord. Heel knap, Anneloes, jij hebt gewonnen.'

De quiz is niet van de publieken of van de commerciëlen, niet van de TROS of van RTL, de quiz is van ons allemaal. We hebben kennelijk een onbedaarlijke behoefte aan vragen en antwoorden, en die wordt dag in dag uit meermaals bevredigd. Dagelijks is er Get the picture (Nederland 1) en Lingo (Nederland 2). Twee keer per week: De zwakste schakel (RTL 4). Het weekeinde is voor het grote geld: Kiezen of delen (RTL 4), Postcodeloterij (TROS) en Lotto weekend miljonairs (Net 5). Plus de NCRV-chatquiz Wat zegt de wet. Op maandag: Tien voor taal (KRO). Dinsdag: Kunstkoppen (VARA, opvolger van de Nieuwsquiz, die twee keer per week werd uitgezonden) en Het syndicaat (Net 5). Donderdag: Triviant (TROS). Vrijdag: Met het mes op tafel (NPS).

En dat is alleen nog maar het huidige aanbod. Bij de AVRO zag ik een paar maanden geleden op een absurd laat uur iets wat leek op een quiz over klassieke muziek. Volgende maand begint het VARA-succesnummer Twee voor Twaalf aan een nieuwe reeks. Dezelfde omroep heeft ook nog Per seconde wijzer achter de hand. De NCRV kan terugvallen op Stop de tijd. Wie weet zint de NPS op een herstart van de geschiedenisquiz die twee jaar geleden schipbreuk leed.

Een van de redenen voor dit enorme aanbod is natuurlijk dat een quiz relatief weinig kost. Maar wordt het niet een beetje te veel van het goede? Krijgen we de quizzen die we verdienen of valt over het niveau wel degelijk te twisten? Het antwoord op deze prangende vragen morgen in de finale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden