Eerste prognose: Geen meerderheid voor coalitie in Senaat

AMSTERDAM - Op basis van de tweede, definitieve prognose van de NOS en onderzoeksbureau Synovate halen de regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV geen meerderheid in de Eerste Kamer. Zelfs niet met steun van de SGP.

Een blije Alexander Pechtold (links) en Roger van Boxtel arriveren woensdagavond bij het feestje van D66 in Den Haag. Beeld null
Een blije Alexander Pechtold (links) en Roger van Boxtel arriveren woensdagavond bij het feestje van D66 in Den Haag.

Met de door deze peiling voorspelde 35 senaatszetels komt de coalitie er drie tekort voor een meerderheid. Ook met de 2 zetels van de SGP is het kabinet er nog niet. Onderhandelingen met diverse oppositiepartijen zullen vaak nodig zijn om wetgeving door de senaat te loodsen.

In de oppositie verrassen vooral D66 (van 2 naar 6 zetels) en nieuwkomer Jan Nagel met zijn seniorenpartij 50Plus, die 2,7 procent van de stemmen kreeg. GroenLinks heeft geen last van de recente leiderschapswissel en blijft ongeveer gelijk op 5 zetels. De PvdA zet de dalende trend van juni vorig jaar nog iets verder door. De Partij voor de Dieren verloor kiezers en moet vrezen dat het zijn enige senaatszetel verliest.

Procent

In percentages stemmen ziet het er volgens het onderzoek als volgt uit: Het CDA verliest 11,4 procent, en komt uit op 13,6 procent van de stemmen. In 2007 was dat nog 25 procent. De VVD wint iets, komt op 20 procent tegenover 18,1 procent vier jaar geleden. De PVV haalt 11,8 procent van de stemmen, de PvdA verliest iets (0,4 procent), en zou 17,5 procent van de stemmen halen.

De nieuwe partij 50Plus zou een van de grote winnaars worden van de verkiezingen, met 2,7 procent. De SP zakt van 14,8 procent van de stemmen vier jaar geleden naar 10,7 procent, ChristenUnie en SGP zakken van 8,8 naar 6 procent. GroenLinks stijgt iets: van 6,1 naar 6,4 procent. D66 wint flink: van 2,6 naar 8 procent. De Partij voor de Dieren zakt van 2,4 naar 1,9 procent.

Voorzichtig
Voorzichtigheid is geboden: deze poll kan nog flink afwijken van het uiteindelijke resultaat. Bovendien weten we pas op 23 mei of de coalitie en de PVV wel of niet een meerderheid krijgen in de Senaat.

De opkomst is met 54 procent hoog te noemen. In 2007 kwam slechts 46 procent van de Nederlanders naar de stembus.

Het aantal zetels in de Eerste Kamer op basis van de 'definitieve' prognose van de NOS en onderzoeksbureau Synovate. Beeld null
Het aantal zetels in de Eerste Kamer op basis van de 'definitieve' prognose van de NOS en onderzoeksbureau Synovate.
In Marle (Overijssel) brengt een kiezer zijn stem uit voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in een stembureau dat is gevestigd in een huiskamer. Beeld null
In Marle (Overijssel) brengt een kiezer zijn stem uit voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in een stembureau dat is gevestigd in een huiskamer.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden