Nieuws

Eerste proefevenement afgerond midden in lockdown met honderden bezoekers

Midden in de tweede lockdown is maandag in Utrecht het eerste van acht experimenten afgesloten die grote evenementen weer mogelijk moeten maken. Een groep van vijfhonderd bezoekers kwam bijeen om te kijken wat er nodig is om een groot congres veilig te laten verlopen.

Redactie
Vijfhonderd mensen zijn in het Beatrixtheater bijeen tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. In een reeks van dit soort proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. Beeld ANP
Vijfhonderd mensen zijn in het Beatrixtheater bijeen tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. In een reeks van dit soort proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.Beeld ANP

In de komende weken volgen nog onder andere tests met voetbalwedstrijden, een voorstelling van cabaretier Guido Weijers en een dance- en muziekfestival. De deelnemers aan de proefevenementen worden onderworpen aan coranatests, ze mogen zich alleen in hun eigen groep bewegen en hun bewegingen worden continu geregistreerd.

Over drie weken worden de eerste onderzoeksresultaten bekend van het congresexperiment in het Beatrix Theater maar de organisatie was tevreden over het verloop. ‘Er waren uiteraard wat kinderziektes maar het werkte allemaal’, aldus woordvoerder Tim Boersma over de groepen die zich alleen in hun eigen bubbel mochten begeven. ‘Er heerste een uitgelaten sfeer en er was emotie. Veel mensen waren blij dat dit nu eindelijk weer mogelijk was.’

De experimenten, die allemaal worden gehouden in het theater, worden georganiseerd door Fieldlab Evenementen, waarin de evenementensector en de overheid samenwerken. Eigenlijk hadden ze in januari moeten beginnen maar de opkomst van de Britse variant en de nieuwe strenge coronamaatregelen van het kabinet haalden een streep door de rekening.

Diverse regels

De evenementensector hoopt dat de experimenten zullen aantonen dat maatregelen op maat straks mogelijk zijn voor veilige voorstellingen, congressen, sportwedstrijden en festivals in coronatijd. ‘Wij willen specifieke maatregelen in plaats van de huidige generieke maatregelen’, aldus Boersma. ‘Kijk naar maatregelen op maat in plaats van maximaal honderd mensen voor elke zaal. Want honderd bezoekers in de Kleine Komedie is heel wat anders dan in de Ziggo Dome.’

De honderden congresgangers werden tijdens de urenlange test verdeeld in drie groepen van 250, 200 en 50 deelnemers die moesten voldoen aan verschillende regels. Zo moest de groep van 50 congresgangers een sneltest ondergaan terwijl de rest 48 uur van tevoren een coronatest moest doen. Van iedereen werd de temperatuur gemeten bij binnenkomst en ook werden vragen over de gezondheid gesteld.

De groep van 250 bezoekers moest verder de hele tijd een mondkapje dragen terwijl hun collega’s in de kleinste groep werden voorzien van een spatscherm. De groepen hadden een eigen ingang en eigen toiletten. Alle deelnemers droegen sensoren om te achterhalen hoeveel contact ze met elkaar hadden, met wie en hoelang.

De bezoekers van de voorstelling van Guido Weijers op zaterdag worden ook verdeeld in bubbels van deze grootte. Een dag later is het eerste experiment met een voetbalwedstrijd. Hierbij mogen 1.500 supporters aanwezig zijn. De bezoekers van de wedstrijd NEC-De Graafschap worden wel verdeeld in kleinere groepen. ‘Uiteindelijk hopen we een beeld te krijgen wat er allemaal beter kan’, aldus Boersma over de proefevenementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden