Eerste president Suriname Johan Ferrier (99) overleden

Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, is in de nacht van zondag op maandag in Oegstgeest overleden. Ferrier zou op 12 mei 100 jaar zijn geworden.

Ferrier begon als onderwijzer, aanvankelijk in het binnenland van Suriname en later in Paramaribo. Hij was in 1946 een van de oprichters van de Nationale Partij Suriname.

In 1968 werd Ferrier gouverneur. Dat bleef hij tot 25 november 1975, toen de onafhankelijkheid van Nederland werd uitgeroepen. Ferrier werd de eerste president van de Republiek Suriname.

Decembermoorden

Op 13 augustus 1980, bijna een half jaar na de coup van 25 februari door Desi Bouterse, trad Ferrier af en vestigde hij zich met zijn gezin in Nederland. Ferrier verloor diverse vrienden en oud-leerlingen bij de zogeheten Decembermoorden op 8 december 1982.

Over deze zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis zei Ferrier enkele jaren geleden in de Volkskrant: 'Tot 1980 heb ik altijd gezegd: de Surinamer vermoordt de ander niet. Toen kwam de coup en in 1982 de decembermoorden. Dat laatste was zó on-Surinaams. Het was een dieptepunt. (...) Toen de onafhankelijkheid moest worden voorbereid, heb ik altijd gezegd dat ik tegen een eigen Surinaams leger was. De oprichting beschouw ik als een grote vergissing.'

Politicus van de eeuw

In 1999 werd Ferrier, die gold als een 'vader des vaderlands', in Suriname gekozen tot politicus van de eeuw. Hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en werd ook onderscheiden met de Kwakoe Award voor personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Suriname en de Surinaamse gemeenschap in Nederland.

Eenderde van de Surinamers heeft zich inmiddels in Nederland gevestigd. Maar Ferrier, die naar eigen zeggen al tijdens de Tweede Wereldoorlog met vrienden droomde van een zelfstandig Suriname, bleef optimistisch over de toekomst van zijn land. 'Zelfs in de donkerste dagen heb ik mijn optimisme.’

Venetiaan

President Venetiaan reageerde in Paramaribo geschokt op het overlijden van Ferrier. 'Hij was een zeer krachtige, integere persoon die een grote bijdrage aan Suriname heeft geleverd', zei Venetiaan op de Surinaamse omroep ABC. 'Iedereen keek uit naar zijn 100ste verjaardag.'

Venetiaan bezocht de oud-president vorig jaar nog in diens woning in Oegstgeest. In Suriname hangen de vlaggen tot nader order halfstok.

Johan Ferrier (De Wereldomroep)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.