Eerste politionele actie was noodzaak

G.R. GOUT en ERMELO

Thomas von der Dunk geeft helaas ook een deels verkeerd beeld van de 'excessen' (O&D, 24 juli). Die zouden bijna uitsluitend zijn begaan door een aantal Nederlandse militairen tijdens de vrijheidsstrijd door Indonesiërs, vrij snel na de Tweede Wereldoorlog toen Japan had gecapituleerd in onder andere Nederlands-Indië.

Daar mijn moeder, zusje en ikzelf er ook mee te maken hebben gehad, en ik een behoorlijke kennis heb van de Tweede Wereldoorlog in Europa, maar ook in Azië, bericht ik het volgende.

Vooral door een vorm van ophitserij van toenmalig leider Soekarno, begon binnen twee maanden na 15 augustus de zogeheten Bersiap, de opstand tegen het Nederlandse gezag. Naast echte vrijheidsstrijders, bestond die Bersiap ook helaas voor een groot deel uit plunderaars, rampokkers, en vele 'gewone' zware misdadigers.

Omdat er nog geen KNIL en andere Nederlandse troepen waren, gingen zij op een afschuwelijke wijze martelend en moordend tekeer jegens tienduizenden Europeanen, waaronder duizenden Nederlandse vrouwen, meisjes en kleine kinderen. Op vaak 'speciale' wijze werden zij dan met kapmessen en bamboe speren afgeslacht in borst en buik. En nergens was de (Indonesische) politie te zien, terwijl Japanse militairen ook in veel gevallen niet ingrepen, hoewel zij van de geallieerden opdracht hadden gekregen om hen te beschermen.

Ik ben stellig van mening, dat de eerste politionele actie door Nederland noodzakelijk werd, én dus volkomen verantwoord, nadat in toenmalig politiek Den Haag langzamerhand was doorgedrongen wat voor enorme gore bende het in vooral Midden- en Oost-Java was. Met name in en rond Soerabaja was de toestand vreselijk geweest, en hebben wat later, toen het deels te laat was, Engelse en Japanse troepen met moeite enigszins de orde hersteld.

Indien er geen KNIL en andere Nederlandse troepen via die eerste politionele actie in actie waren gekomen, was de ellende niet te overzien geweest. Ook vele Indonesiërs hadden veel te lijden gehad tijdens de oorlog en ook tijdens die Bersiap.

Helaas is het dus volgens mij geen wonder dat een aantal Nederlandse militairen gewoon vaak wraak hebben genomen, wat nu door sommigen 'excessen' worden genoemd. Excuus aanbieden lijkt mij prima, maar dan ook van Indonesische zijde. Echter, in Indonesië houdt men zich er nauwelijks of helemaal niet meer mee bezig!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden