Eerste optreden Yellen stelt markten gerust

Alle ogen in de financiële wereld, binnen en buiten Amerika, waren donderdag gericht op Janet Yellen. President Obama heeft haar voorgedragen als voorzitter van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Senaat, die de benoeming moet goedkeuren, hoorde Yellen uit over haar kandidatuur.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Met spanning werd uitgekeken naar Yellens eerste openbare optreden sinds Obama's voordracht. Wat zou ze gaan doen?, wilden de senatoren van de bankcommissie weten. Kalm maar gedecideerd maakte de 67-jarige Yellen duidelijk dat zij het monetaire stimuleringsbeleid van haar voorganger Ben Bernanke zal voortzetten. De financiële markten reageerden tevreden: de koersen stegen iets.

'Ons land heeft flinke vooruitgang geboekt sinds de donkere dagen van de financiële crisis, maar het is nog niet genoeg. Hetzelfde kan worden gezegd van de Federal Reserve (FED). Die heeft aanzienlijke vorderingen gemaakt bij het verwezenlijken van zijn doelstellingen, maar ook hier is nog meer werk nodig', zei Yellen in een verklaring voorafgaand aan de hoorzitting.

Ze verwees naar de werkloosheid, die met 7,3 procent te hoog is. Volgens haar presteert de Amerikaanse economie nog steeds onder de maat. Daarom wil ze doorgaan met stimuleren, ook omdat de inflatie onder de Fed-limiet van 2 procent ligt.

In de verdediging van de stimuleringsaanpak kwam de beoogde nieuwe bankpresident naar voren als iemand die meer wil zijn dan een technocraat die strikt monetair en cijfermatig denkt. Yellen toonde een menselijk gezicht met haar opmerkingen over wat een slechte economie kan betekenen voor gewone mensen en huishoudens. Ze wees erop dat 36 procent van de Amerikaanse werklozen langer dan een half jaar zonder werk zit. 'Die situatie is ongekend.' Bedenk wat dat voor gevolgen heeft voor huwelijken, zei ze.

De Fed probeert de werkloosheid te verminderen en de economische groei te bevorderen door de rente laag te houden, zodat bedrijven en consumenten goedkoop geld kunnen lenen voor investeringen en consumptie. De centrale bank koopt elke maand voor 85 miljard dollar (63 miljard euro) aan obligaties op, waardoor de rentetarieven bijna nul zijn. Critici wijzen op het gevaar van inflatie als er zo veel goedkoop geld in de economie wordt gepompt, maar tot dusver blijft die binnen de perken.

De senatoren zaagden Yellen door over wanneer ze een einde denkt te kunnen maken aan het stimuleringsbeleid. Moeiteloos hield ze zich staande, terwijl ze zich verder op de vlakte hield. 'Er is geen tijdstip bepaald waarop we zullen besluiten onze aankopen te verminderen.' Volgens haar is 'het ondersteunen van het economische herstel vandaag de beste weg naar een normalere benadering van de monetaire politiek'.

Dat Yellen zich hierover zo omfloerst uitliet, komt omdat gevreesd wordt voor een terugslag op de financiële markten als de Fed besluit dat de groei en de werkgelegenheid voldoende zijn om de Amerikaanse economie van het geldinfuus te halen.

Democraat

Als Yellens benoeming doorgaat, krijgt de Fed voor het eerst sinds bijna dertig jaar een Democraat aan het hoofd. In de discussie over wat de belangrijkste taak is van een bankpresident, behoort zij niet tot degenen, onder wie veel Republikeinse senatoren en investeerders, die vinden dat die maar één taak heeft: het beteugelen van de inflatie.

Yellen meent dat een centrale bank ook de opdracht heeft de groei hoog te houden en de werkloosheid laag. Hoe belangrijk zij dat laatste acht, bleek uit haar opmerkingen over langdurig werklozen. Toch blijft ook zij in de eerste plaats een centrale bankier en in de tweede plaats een progressief. Yellen is er heilig van overtuigd dat de geldontwaarding nooit boven de 2 procent mag komen. Ook heeft ze nooit oproepen gesteund tot het opsplitsen van grote banken.

De algemene verwachting is dat de Senaat Yellens benoeming zal goedkeuren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden