Eerste obstakel in overleg over Golan-hoogte genomen

Premier Ehud Barak van Israël en de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Sharaa hebben volgens Amerikaanse woordvoerders gisteren vorderingen gemaakt bij het vredesoverleg in het stadje Shepherdstown....

Van onze correspondent

De onderhandelingen liepen meteen na het begin al vast op de vraag welke onderwerpen het eerst aan bod zouden komen. Volgens de Israëlische minister Chaim Ramon wilde de Israëlische delegatie eerst onderhandelen over veiligheidsgaranties voor het geval Israël besluit de bezette Golan-hoogvlakte terug te geven. Pas daarna willen de Israëli's praten over de vraag hoeveel land Israël teruggeeft en in welk tempo.

De Syriërs stonden er echter op dat de kwestie van de grenzen en het tijdschema voor de Israëlische terugtrekking allereerst zouden worden behandeld.

Woordvoerder James Rubin van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat de twee partijen dat obstakel uit de weg wisten te ruimen. Hij wilde niet zeggen wat er precies is afgesproken, maar het komt erop neer dat alle onderwerpen de komende dagen besproken zullen worden.

De Amerikanen hebben met de twee delegaties afgesproken de pers maar mondjesmaat informatie te geven over het verloop van de besprekingen. Zo hopen zij te voorkomen dat de onderhandelingen worden bemoeilijkt door reacties van buitenaf.

Een positief teken was dat president Clinton gisteren besloot naar Shepherdstown terug te keren om te proberen extra vaart achter de onderhandelingen te zetten. 'Ik heb het gevoel dat ze allebei heel serieus zijn. Ik denk dat ze allebei een akkoord willen', zei hij tegen verslaggevers.

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz probeert Barak de Verenigde Staten ertoe te bewegen Israël kruisraketten te leveren, als compensatie voor het teruggeven van de Golan-hoogvlakte. Israël heeft het oog laten vallen op de Tomahawks, die vanuit onderzeeboten kunnen worden gelanceerd en daardoor minder kwetsbaar zijn voor verrassingsaanvallen.

De kruisraketten staan bovenaan een lange waslijst met verzoeken om extra militair materieel die de Israëlische delegatie bij de Amerikanen heeft ingediend. Zo willen de Israëli's ook Apache-gevechtshelikopters van de VS .

Volgens waarnemers is het echter de vraag of de Amerikanen op het verzoek om kruisraketten zullen ingaan. Het probleem is dat die ook kunnen worden uitgerust met kernkoppen. Dat zou voor de Arabische landen volstrekt onaanvaardbaar zijn.

Naar verluidt heeft Barak er verder bij de Syriërs op aangedrongen het stoffelijke overschot terug te geven van een Israëlische spion die 35 jaar geleden in Damascus werd geëxecuteerd en die in Israël nog steeds als een nationale held wordt gezien. Barak hoopt dat het hem makkelijker zal vallen een akkoord in zijn eigen land te verkopen, als Syrië als gebaar van goede wil het stoffelijk overschot van Eli Cohen teruggeeft. Cohen werd in 1965 opgehangen, nadat de Syriërs hem hadden ontmaskerd als spion. Onder het mom van een rijke Syrische zakenman was hij erin geslaagd binnen te dringen in de hoogste regeringskringen in Damascus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden