Nieuws

Eerste Nederlandse energiebedrijf bezwijkt onder hoge gasprijs: ACM trekt vergunning Welkom Energie in

Het bedrijf Welkom Energie zegt definitief vaarwel tegen zijn 90 duizend klanten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trok woensdag de leveringsvergunning van het nog jonge energiebedrijf in. Door geldproblemen vanwege de hoge gasprijs kon Welkom Energie de levering niet meer garanderen.

Geertruidenberg. Beeld ANP XTRA
Geertruidenberg.Beeld ANP XTRA

Het is het eerste Nederlandse energiebedrijf dat bezwijkt onder de last van de hoge mondiale energieprijzen. Eneco neemt per 1 november de kaartenbak met klanten over van Welkom Energie. Ook tot die tijd zijn de huishoudens verzekerd van stroom en gas. Na dertig dagen kunnen ze desgewenst overstappen naar een andere leverancier.

Welkom Energie moest door de koude winter meer verbruik voor klanten voorfinancieren dan voorzien. Daar kwam vervolgens de hoge gasprijs overheen. De onverwachte en vooral explosieve prijsstijging kon het bedrijf niet bolwerken, laat Eneco weten. Welkom Energie klopte hierover zelf aan bij de ACM en regelde dat de klanten bij Eneco ondergebracht worden. De ACM wil niet zeggen of er nog meer energiebedrijven op omvallen staan.

Nieuw contract

Welkom Energie-klanten mogen dan verzekerd zijn van levering, financieel kunnen ze het omvallen van Welkom Energie wel gaan voelen. Ze krijgen van Eneco namelijk een nieuw contract op basis van de huidige hoge energieprijzen. ‘Gelet op de veranderde markt met veel hogere inkoopprijzen zijn de tarieven hoogstwaarschijnlijk hoger dan hun oude contract’, meldt het bedrijf.

Een Welkom-klant laat aan de Volkskrant weten dat het aanbod van Eneco ‘ruim 200 euro hoger ligt dan onze deal met Welkom’. Dit scheelt haar rond de 2.500 euro per jaar.

Dat de prijsstijgingen fors kunnen zijn, bleek eerder deze maand ook al. Vandebron kondigde toen aan voortijdig de variabele tarieven per 1 november te verhogen. Normaal gebeurt dit alleen op 1 januari en 1 juli. Voor een gemiddeld huishouden dat afneemt bij Vandebron gaat de prijs volgende maand met zo’n 135 procent omhoog. Een verschil van 900 euro op jaarbasis.

Vandebron is niet het enige energiebedrijf dat de klappen van de hoge gasprijs probeert op te vangen met het doorberekenen van de kosten aan klanten. Eerder deden Pure Energie, Om en Vrijopnaam dit al per 1 oktober.

DGB Energie en Enstroga hadden een andere strategie om verder uit de problemen te blijven. Zij zegden contracten met klanten eenzijdig op, omdat de afgesproken tarieven de steeds hogere gas- en elektriciteitsprijzen niet konden dekken. De ACM floot deze bedrijven terug.

Meer verrassingen

De klanten die van Welkom overgaan naar Eneco kunnen behalve een hogere prijs mogelijk nog meer verrassingen tegemoet zien. Het is de vraag of Welkom Energie aan al zijn verplichtingen kan voldoen. Het heeft toegezegd dat alle klanten een eindafrekening krijgen van het bedrijf, meldt de ACM. Maar wie nog geld tegoed heeft, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, ziet dit mogelijk niet terug.

De gasprijs stijgt al sinds april, maar sinds september is het echt feest voor gasproducenten. De oorzaak is simpel: de vraag naar gas is wereldwijd enorm. Dat komt onder meer door het koude voorjaar, de stijgende vraag door het aantrekken van de wereldeconomie. Ook de wens minder kolen te stoken voor de elektriciteitsproductie om het broeikaseffect tegen te gaan speelt een rol.

Ondertussen blijft het aanbod achter. In het Nederlandse geval vanwege het Groningse gasveld dat langzaam dicht gaat.

Onderzoekers van ABN Amro verwachten niet dat de problemen vanwege de hoge gasprijs zomaar voorbij zijn. Dit voelen niet alleen huishoudens in de portemonnee, maar ook bedrijven die voor hun processen afhankelijk zijn van gas. Tal van bedrijven hebben hun productie al teruggeschroefd of helemaal stopgezet. Zoals Aluminium Delfzijl. ABN Amro verwacht dat de problemen voor dit soort bedrijven in ieder geval volgend jaar nog zullen aanhouden.

Het kabinet trekt 3,2 miljard euro uit om Nederlandse gezinnen en mkb’ers te compenseren voor de hoge gasprijzen. Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (VVD, Klimaat en Energie) hoopt dat deze fiscale maatregel 1 januari kan ingaan. De tegemoetkoming van het Rijk komt neer op gemiddeld 400 euro per huishouden, minder dan de helft van de 900 euro die een huishouden op jaarbasis verliest door de prijsverhoging bij Vandebron.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat het energiebedrijf Pure Energie met een prijsverhoging probeert te voorkomen net als Welkom Energie ten onder te gaan. Dat was te kort door de bocht: het voortbestaan van Pure Energie is niet in het geding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden