Eerste Nationale Gedichtendag

In Amerika doen ze het, in Engeland doen ze het, en nu gaat het ook in Nederland gebeuren: elk jaar komt er een dag waarop alle ogen - vooral door middel van de tv - op poëzie gericht zullen zijn....

Tatjana Daan, directeur van Poetry International in Rotterdam, de organisatie die het initiatief tot deze 'landelijke gedichtendag' nam, had gehoopt het dit jaar al voor elkaar te krijgen, maar dat was onmogelijk. Bepaalde onderdelen van het programma - zoals een speciale gedichtenbundel voor die dag - konden niet snel genoeg gerealiseerd worden. Daarom wordt het 't nieuwe millennium en zal 27 januari 2000 de geschiedenis ingaan als de eerste Nationale Gedichtendag. Dan 'moet het hele land gonzen van de poëzie', aldus Tatjana Daan in Boekblad.

Het hele land wil, iets concreter, zeggen dat er die dag een NPS-programma van negentig minuten over poëzie komt; dat scholen wordt gevraagd met behulp van een speciaal lespakket de prosodie eens een keer voorrang te geven boven het proza; dat de openbare bibliotheken hun verzenbundels, voorzover aanwezig, uit de kast halen; dat Albert Heijn en Dirk van den Broek poëzie-posters in hun winkels ophangen en dat vliegmaatschappijen, hotels en restaurants hun clientèle op een poëzie-ansichtkaart zullen trakteren.

En dat is nog lang niet alles. Allerlei organisaties zullen worden geprikkeld om zich over te geven aan voordrachten, wedstrijden en spelletjes, die met poëzie van doen hebben en - last but not least - zullen aan de vooravond van de Nationale Gedichtendag de drie beste gedichten van 1999 bekendgemaakt worden (en naar men hoopt in tal van media afgedrukt en/of ten gehore gebracht).

Wie het hele programma ziet, het aantal participerende 'leesbevorderaars' (zoals CPNB, NBLC, Stichting Schrijvers School Samenleving, Stichting Kinderen en Poëzie) telt, en de namen tot zich laat doordringen van landelijk bekende poëzieminnaars als Kader Abdolah, Martin van Amerongen, Hedy d'Ancona, Frits Bolkestein, Aad van den Heuvel, Paul de Leeuw, Bart Vos (en vele, vele anderen) begrijpt dat Tatjana Daan ten overvloede haar enthousiasme uitdrukte in een imperatief: het hele land zál gewoonweg gonzen van de poëzie op de eerste Nationale Gedichtendag.

Veel boekenlezers weten niet dat het hele land sowieso al gonst van de poëzie, niet gedurende één dag, maar bij wijze van spreken elke dag, het hele jaar door, omdat er voortdurend poëzieavonden, Nachten van de Poëzie, voordrachten en poëziewedstrijden worden gehouden (in Amsterdam is het 'poëzie-café' aan een spectaculaire opkomst begonnen; iedereen kan er als een stand-up comedian zijn gang gaan, en dan heb je ook nog een kans om bijvoorbeeld van een kenner als Simon Vinkenoog een prijs te krijgen).

Een recent onderzoek van het NIPO verklaart de omvang van deze, voor het blote oog meestal niet zichtbare, poëtische folklore. Er kwam aan het licht dat 620 duizend Nederlanders regelmatig de drang voelen een gedicht te schrijven, en dat ook doen. Sommigen van hen sturen zo'n vers (of een pakket verzen) naar een uitgever, een literair tijdschrift, of een 'deskundige', in de hoop uiteraard dat hun genie zal worden onderkend. Meestal gebeurt dat niet. Tot voor kort bleef daardoor het aantal gepubliceerde gedichten binnen de perken (maar toch altijd nog zo'n honderd bundels 's jaars).

Dankzij de techniek is nu ook die barrière geslecht. Tegenwoordig maakt iedereen zijn eigen bundel op zijn eigen computer, en daarmee lijkt een voorspelling van de dadaïst Hugo Ball aan het begin van deze eeuw uit te komen: volgens hem zou aan het eind van de eeuw iedereen kunstenaar zijn (en daarmee niemand meer, kun je er nu met een gerust hart aan toevoegen).

Willem Kuipers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden