Eerste namen kabinet-Rutte bekend

DEN HAAG - Formateur en beoogd premier Mark Rutte ontvangt vrijdag de kandidaten voor zijn kabinet.

Het bordes waar zometeen het nieuwe kabinet-Rutte wordt gepresenteerd. © anp

Onderhandelingspartner van Rutte, Maxime Verhagen (CDA), wordt waarschijnlijk minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en vice-minister-president. Het CDA kiest een nieuwe fractieleider om Verhagen te vervangen zodra het nieuwe kabinet is vastgesteld.

Henk Kamp
VVD'er Henk Kamp (58) wordt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in kabinet-Rutte. Van 1994 tot 2008 zat hij in de Tweede Kamer, met onderbreking van de periode 2002-2006 toen hij achtereenvolgens minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Defensie was.

Piet Hein Donner
Piet Hein Donner (62, CDA), beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is een oude bekende. Hij was minister van Justitie in de kabinetten Balkenende I, II en III.

In september 2006 trad hij af naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand. Na een korte periode in de Tweede Kamer, werd hij in februari 2007 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in kabinet Balkenende IV.

Ivo Opstelten
Ex-informateur Ivo Opstelten wordt waarschijnlijk beloond met een ministerspost op Veiligheid en Justitie. Opstelten vergaarde faam als burgemeester van Rotterdam. Vooral de manier waarop hij omging met de moord op Pim Fortuyn oogstte bewondering.

Daarna werd Opstelten voorzitter van de VVD. Opstelten heeft als informateur een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het minderheidskabinet.

Melanie Schultz
Melanie Schultz van Haegen (40) maakt een politieke comeback als minister van Infrastructuur en Milieu. Op 22 juli 2002 werd zij staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het Kabinet-Balkenende I.

Vlak voor haar aftreden in 2006 dreigden de oppositiepartijen het vertrouwen in haar op te zeggen omdat ze tijdens het zomerreces zonder overleg met de kamer de nieuwe NS-dienstregeling goedgekeurd zou hebben. Voor de verkiezingen maakte ze bekend niet meer terug te willen keren in de politiek. Ze ging aan de slag als directeur zorginkoop bij zorgverzekeraar Achmea.

CDA en VVD gaan allebei zes ministers en vier staatssecretarissen leveren voor het minderheidskabinet dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders. Formateur en beoogd minister-president Rutte kondigde al aan dat hij volgende week donderdag met zijn kabinet bij koningin Beatrix op het bordes wil staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden