Eerste Moslims door tribunaal aangeklaagd

Het Internationaal Tribunaal voor Oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië heeft voor het eerst aanklachten uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden tegen Bosnische Serviërs....

ANP

DEN HAAG

Zejnil Delalic (47), die als coördinator van Moslim- en Kroatische strijders in het gebied rond Konjic verantwoordelijk was voor het kamp Celebici in het zuiden van centraal-Bosnië, is onder meer aangeklaagd wegens de moord op zeker veertien gevangenen in dat kamp in 1992.

Eveneens wegens meervoudige moord zijn aangeklaagd: Zdravko Mucic (40), die van mei tot november 1992 commandant was van het kamp Celebici, zijn opvolger Hazim Delic (31) en kampopzichter Esad Landzo (23). Drie van de vier zijn Moslims, één is een Bosnische Kroaat. Wie van de vier Moslim en wie Kroaat is, wilde woordvoerder Christian Chartier niet zeggen; het tribunaal maakt principieel geen onderscheid tussen de etnische groepen.

Delalic werd maandag in München aangehouden, Mucic op dezelfde dag in Wenen. De Bosnische autoriteiten hebben vrijdagmiddag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Delic en Landzo. Sarajevo heeft toegezegd dat het tweetal wordt overdragen aan het tribunaal, aldus Chartier.

Behalve moord wordt de vier aangeklaagden onder meer mishandeling, marteling het afdwingen van orale seks tussen gevangenen, vaginale en anale verkrachting van vrouwelijke gedetineerden en onmenselijke behandeling zoals het gedwongen eten van gras ten laste gelegd.

Van Servische zijde is het tribunaal vaak partijdigheid verweten omdat het tot nu toe voornamelijk Serviërs (46 van in totaal 53 personen) had aangeklaagd wegens misdaden tegen voornamelijk Moslims en Kroaten.

Aanklager Goldstone zegt in een tevens vrijdag uitgegeven verklaring dat deze eerste aanklacht wegens misdaden tegen Serviërs werd vertraagd door gebrek aan medewerking van de kant van klein-Joegoslavië en de Republika Srpska binnen Bosnië.

Het in 1993 door de VN-Veiligheidsraad opgerichte tribunaal heeft nu in totaal 57 mensen aangeklaagd. Onder hen bevinden zich de Bosnisch-Servische leider Karadzic en zijn legercommandant Mladic. Zij zijn nog eens apart aangeklaagd in verband met de misdaden begaan rond de val van de Moslim-enclave Srebrenica.

De VN-onderzoekster Elisabeth Rehn meent dat Bosnische Serviërs na de val van de enclave in juli vorig jaar zeker drieduizend en mogelijk zelfs achtduizend Moslims hebben vermoord. Haar verslag wordt komende week aan de VN-mensenrechtencommissie in Genève gepresenteerd.

Rehn zei te hopen dat het Joegoslavië-tribunaal 'de vereiste middelen zal krijgen om deze beschuldigingen te onderzoeken, en in staat zal zijn onduidelijkheden op te helderen.'

Het Internationale Rode Kruis schreef vorig jaar dat tussen de drie- en vijfduizend burgers om het leven zijn gebracht rond Srebrenica.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden