Eerste moord van 2010, maar New York is veiliger

NEW YORK Kirk Holgate (22) was getrouwd en had een zoontje van 2. Tijdens Oud en Nieuw kreeg hij ruzie in East New York, een ruige buurt in het stadsdeel Brooklyn....

Diederik van Hoogstraten

Dit is steeds zeldzamer nieuws in de grootste stad van de VS. Juist vorige week werd bekend dat er in 2009 minder moorden in New York zijn gepleegd dan ooit: 461, in de stad met meer dan 8 miljoen inwoners. In 1990 werden 2.245 personen omgebracht. Dat was de piek sinds begin jaren zestig, toen complete, tegenwoordig hippe wijken na zonsondergang onbegaanbaar waren voor buitenstaanders.

De daling van vorig jaar is opvallend, gezien de door experts voorspelde stijging van de criminaliteit door de recessie. Dankzij proactief beleid heeft de economische neergang de stad echter minder hard getroffen dan veel andere stadsregio’s.

‘New York is veiliger dan ooit in de moderne geschiedenis’, meldde burgemeester Michael Bloomberg, kort voor op Nieuwjaarsdag zijn derde termijn begon. Sinds zijn aantreden in 2002 blijven de veiligheid en leefbaarheid toenemen. Die trend zette in de jaren negentig in.

Veruit de meeste moorden in New York worden gepleegd met illegale vuurwapens. Bloomberg gaat voor in de strijd tegen verboden wapenhandel, mét burgemeesters van andere grote steden. President Obama heeft hem ervoor geprezen.

Op straat voert de politie een beleid van zichtbaarheid en betrokkenheid, stelt politiecommissaris Raymond Kelly. Met name jongemannen in ‘risicogroepen’ worden snel aangehouden als agenten iets verdachts waarnemen of tips krijgen. ‘Ons beleid werkt’, zei Kelly. ‘Wij denken dat jonge mensen met een pistool twee keer nadenken voor ze ermee de straat opgaan.’

Het hele land wordt veiliger. Volgens de FBI lag het moordcijfer de eerste helft van 2009 10 procent lager dan in die periode in 2008. Andere grote steden kampen wel met meer zware misdaad, terwijl New York met min 19 procent vooruit loopt op de nationale trend.

Niet dat in New York de vrede is uitgebroken. In East New York (90 duizend, vooral zwarte en arme inwoners) daalt de criminaliteit, maar het moordcijfer steeg met 41 procent: 24 doden in 2009. Zij gingen Kirk Holgate voor. Hij was sinds kort werkloos, maar had voornemens. ‘Kirk wilde een betere vader en echtgenoot zijn’, zei zijn moeder Denise Ellis.

Diederik van Hoogstraten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden