Eerste ministers officieel benoemd in kabinet Trump

De Senaat van de Verenigde Staten heeft vrijdag (lokale tijd) de aanstelling van de eerste ministers in het kabinet van Trump goedgekeurd. James Mattis is officieel benoemd als minister van Defensie en ook John Kelly werd met een grote meerderheid van stemmen aangesteld, hij wordt minister van Binnenlandse Veiligheid.

James Mattis (links) wordt ingezworen door vicepresident Mike Pence. Beeld REUTERS
James Mattis (links) wordt ingezworen door vicepresident Mike Pence.Beeld REUTERS

Eerder op vrijdag tekende Trump een vrijstelling voor James Mattis, waardoor de gepensioneerde generaal van het Amerikaanse marinierskorps tot minister van Defensie kon worden benoemd. Mattis ging in 2013 met pensioen, terwijl militairen in de Verenigde Staten zeven jaar uit dienst moeten zijn voor ze een regeringspost kunnen bekleden.

Mattis werd desondanks met een overweldigende meerderheid van 98-1 gekozen. Alleen de Democratische Senator Kirsten Gillibrand stemde tegen, omdat ze het oneens was met de uitzonderingspositie. De Republikeinse Senator Jeff Sessions onthield zich van stemming.

Ook de benoeming van ex-generaal John Kelly werd goedgekeurd met 88-11. Tijdens zijn hoorzitting zei Kelly onder meer dat 'een muur alleen niet voldoende is' om de criminaliteit in te perken.

Trump riep de senatoren op 'snel in te stemmen met de rest van mijn hooggekwalificeerde kandidaten, zodat we namens het Amerikaanse volk aan het werk kunnen zonder verdere vertraging'.

undefined

John Kelly, de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid Beeld AFP
John Kelly, de nieuwe minister van Binnenlandse VeiligheidBeeld AFP
De nieuwe minister van Defensie in de VS James Mattis Beeld REUTERS
De nieuwe minister van Defensie in de VS James MattisBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden