Update

Eerste lichaam gevonden na aardverschuiving China, zeker 76 vermisten

Reddingswerkers hebben dinsdag een eerste lichaam gevonden in het puin bij de Zuid-Chinese stad Shenzen. Daar werden zondag 33 gebouwen verwoest door een aardverschuiving en een modderstroom. Zeker 76 mensen worden volgens staatsmedia nog vermist.

Redactie
Reddingswerkers zoeken naar 76 vermisten bij de Chinese stad Shenzen. Beeld reuters
Reddingswerkers zoeken naar 76 vermisten bij de Chinese stad Shenzen.Beeld reuters

Op beelden is te zien hoe gebouwen op een industrieel complex bezwijken onder de modder, die afkomstig zou zijn van een overvolle stortplaats. Volgens de autoriteiten had de stort tegen een 100 meter hoge bergwand al in februari gesloten moeten worden en heeft de eigenaar volgens persbureau Reuters niet de juiste papieren om een stortplaats te runnen. Ook zou een ander bedrijf op onoorbare wijze buitenspel zijn gezet bij het vergeven van de concessie.

Het was de tweede grote, door een menselijke fout veroorzaakte ramp in China in vier maanden. In augustus kwamen ten minste 160 mensen om het leven bij een chemische ontploffing in de noordelijke havenstad Tianjin. Het voedt de zorgen over de veiligheid in China's industrie, die wordt gekenmerkt door een gebrek aan regels en toezicht.

(Tekst gaat door na video.)

De ravage na de modderstroom bij de Chinese stad Shenzen. Beeld reuters
De ravage na de modderstroom bij de Chinese stad Shenzen.Beeld reuters

Invallen gedaan

Na de ramp bij Shenzen, China's op een na grootste economische stad, kondigde premier Li Keqiang binnen een paar uur een onderzoek aan. Chinese autoriteiten hebben inmiddels invallen gedaan in twee kantoren van het bedrijf Shenzhen Yixianglong Investment Development, dat de stortplaats sinds twee jaar runt.

De zoektocht naar overlevenden onder de laag modder van 10 meter is volgens het Chinese ministerie van Defensie 'een race tegen de klok'. Met drones en graafmachines wordt gezocht in de enorme laag modder en bouwafval, die volgens de autoriteiten een gebied beslaat van 380 duizend vierkante meter. Inmiddels zou een aantal mensen zijn gered uit de getroffen gebouwen.

Aanvankelijk mochten journalisten niet op het terrein komen, maar onder druk van de media werden dertig voornamelijk buitenlandse verslaggevers alsnog toegelaten. Ze mochten geen vragen stellen, meldt persbureau AP.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Reddingswerker staat bovenop de laag modder, die 33 gebouwen verwoestte. Beeld reuters
Reddingswerker staat bovenop de laag modder, die 33 gebouwen verwoestte.Beeld reuters
De zoektocht naar overlevenden is nog in volle gang. Beeld reuters
De zoektocht naar overlevenden is nog in volle gang.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden