'Eerste konvooi' Russische toeristen weer naar Turkije

Een vliegtuig met toeristen uit Rusland is zaterdag geland op de luchthaven van het Oost-Turkse Antalya. De 189 passagiers zijn de voorhoede van een nieuwe golf toeristen uit Rusland, na een boycot van Turkije die acht maanden duurde. Turkse media meldden zaterdag met uitroeptekens dat 'het eerste konvooi Russen vanuit Moskou in Atalya is aangekomen'.

Redactie
Lege toeristenstranden in Turkije Beeld ap
Lege toeristenstranden in TurkijeBeeld ap

Rusland en Turkije zetten onlangs een punt achter hun diplomatieke conflict dat eind vorig jaar begon toen Turkije een Russisch gevechtstoestel neerhaalde. President Poetin gaf eind vorige maand opdracht de sancties tegen Turkije op te heffen na een lang telefoongesprek met zijn Turkse collega Erdogan. Eerder had Erdogan al zijn excuses aangeboden voor het neerhalen van de Su-24.

Daarmee maakte Erdogan een diepe knieval. Tot nog toe hield de Turkse president vol dat zijn land volkomen in zijn recht stond met het neerhalen van het toestel, omdat de Su-24 het Turkse luchtruim had geschonden. Erdogan stond onder zware druk de relaties met Rusland te repareren omdat de toerismesector miljarden misliep door het uitblijven van toeristen uit Rusland. In 2015 bezochten 3,5 miljoen Russen Turkije. Dit jaar was dat ruim 90 procent minder.

Daarnaast gold er een verbod op de import van tal van goederen uit Turkije en mochten Turkse bouwfirma's geen projecten meer uitvoeren in Rusland. Al die maatregelen zijn nu opgeheven.

Rusland en Turkije hadden nauwe banden, maar de relatie verslechterde snel na het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië. Turkije steunde van het begin af de oppositie tegen de Syrische president Assad, terwijl Rusland hem juist in het zadel wilde houden. Vooral nadat Moskou oktober vorig jaar luchtaanvallen in Syrië was begonnen om Assad te helpen, liep de spanning tussen beide landen snel op, met als hoogtepunt het neerschieten van de Su-24.

Daarop kondigde Rusland economische sancties af en begon het -- om Turkije dwars te zitten - actief steun te verlenen aan de Koerdische strijders in Syrië. Mogelijk hoopt Erdogan met het herstellen van de relatie Moskou over te halen de steun aan de Koerdische strijders te staken. Ankara beschouwt de Koerdische milities als een bedreiging nu ze grote delen van het gebied langs de grens met Turkije in handen hebben gekregen.

Om Moskou te paaien heeft Turkije zich ook bereid verklaard smartegeld te betalen aan de familie van de Russische piloot die bij het incident omkwam.

Hij werd door Syrische rebellen doodgeschoten terwijl hij aan zijn parachute neerdaalde. Turkije arresteerde eerder dit jaar een man die naar eigen zeggen de Russische piloot had doodgeschoten, maar uiteindelijk besloot de Turkse justitie tot woede van Moskou hem toch niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs. Naar verluidt hangt hem nu een andere aanklacht boven het hoofd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden