Eerste kinderboek over rechtspraak legt alibi en cassatie uit

Een kinderboek schrijven over de Nederlandse rechtspraak: hoe doe je dat zonder dat het saai en stoffig wordt? In ieder geval niet door een droge opsomming van feiten te geven, meent schrijfster Veerle Corstens. Met illustrator Marjet Wullink bedacht ze het - voor zover bekend - eerste Nederlandse kinderboek over de rechtspraak: Met een klap van de hamer.

null Beeld .
Beeld .

In een toegankelijk en spannend fictieverhaal leren de lezers wat een alibi is, wat in cassatie gaan betekent en wat een officier van justitie doet. Alles beleefd door de ogen van de 12-jarige Juun, die probeert de onschuld van haar neef te bewijzen in een overvalzaak. In haar fanatisme loopt ze daarbij tegen problemen aan. 'Op deze manier zullen kinderen kennis vergaren zonder dat ze het doorhebben', denkt Corstens.

Waarom moeten kinderen van 9 jaar al kennis nemen van het rechtssysteem? Omdat je daar niet vroeg genoeg mee kunt beginnen, vindt Corstens. 'Mijn hoogopgeleide vrienden snappen niet dat een advocaat een crimineel kan verdedigen. Premier Rutte vond het niet oké als Volkert van der G. eerder dan na zijn volledige straf op vrije voeten zou komen. Maar als je tweederde van je straf hebt uitgezeten, kun je worden vrijgelaten. Zo werkt het rechtssysteem nu eenmaal. Als de premier het al niet weet, waar kun je dan beter beginnen dan bij kinderen?'

Te weinig kennis

Aan de wieg van het boek, dat deze week verschijnt, staat haar vader, Geert Corstens. Hij is oud-president van de Hoge Raad. Al een paar jaar hoopte hij dat er zo'n boek voor kinderen op de markt zou komen. 'Als president van de Hoge Raad heb ik ervoor gepleit dat we het verhaal van het recht moeten vertellen. Veel mensen weten er te weinig van, beseffen te weinig hoe belangrijk recht is voor de vrijheid van ons allemaal', schrijft hij in het voorwoord.

In het gezin van Corstens werd al vroeg over rechtspraak gediscussieerd. 'Aan de keukentafel vroeg mijn vader regelmatig aan ons (vrouw en drie dochters, red.) wat we van een bepaalde zaak vonden. Wat hij er zelf van vond, zei hij nooit. Hij mocht niet uit de school klappen.'

Juridische termen

Met illustrator Wullink bedacht ze het verhaaltje, waarna ze het opdeelden in hoofdstukjes. Aan het eind van elk hoofdstuk wordt in een kader een juridische term toegelicht. Maar omdat illustrator noch auteur een juridische achtergrond hebben, heeft vader Geert tijdens het schrijfproces meegelezen en hen behoed voor fouten. 'In een eerdere versie bedachten we dat de dader een taakstraf moest uitvoeren in het bejaardenhuis waar het slachtoffer woonde. In het echt gebeurt dat nooit', zegt Corstens.

Overigens is het favoriete woord van Corstens niet 'alibi', zoals het geval is bij hoofdpersoon Juun. Corstens: 'Mijn favoriet is 'arrondissementsparket'. Omdat het zo heerlijk klinkt.'

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden