Eerste Kamervoorzitter tolereert PVV-uitspraak 'nepparlement' niet

Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de senaat, deed vanmiddag wat haar collega Van Miltenburg in de Tweede Kamer eerder naliet: streng ingrijpen als een PVV'er de volksvertegenwoordiging 'nep' noemt. Toen ze haar woorden niet wilde terugnemen, werd de microfoon van Marjolein Faber, fractieleider van de PVV in de Eerste Kamer, dichtgedraaid.

Kamervoorzitters Ankie Broekers-Knol (R) en Anouchka van Miltenburg (L) Beeld anp
Kamervoorzitters Ankie Broekers-Knol (R) en Anouchka van Miltenburg (L)Beeld anp

Meteen nadat Faber tijdens haar inbreng bij de Algemene Beschouwingen in de senaat voor het eerst over 'nepvertegenwoordigers' sprak, greep Broekers-Knol in. 'Dat moet u terugnemen', vond de voorzitter. Faber weigerde: als senatoren niet het belang van het Nederlandse volk vertegenwoordigen, maar wel dat van miljoenen islamitische vluchtelingen, dan zijn het nepvertegenwoordigers, was haar redenering.

Broekers-Knol verklaarde het gezegde buiten de orde, overwoog zelfs even of ze het uit de handelingen (het verslag van de vergadering, red.) kon houden en herhaalde vervolgens haar vraag: wil mevrouw Faber die woorden terugnemen.

Toen die andermaal weigerde, legde de voorzitter uit dat wie spreekt van een nepvertegenwoordiger, de bijl zet aan de wortels van de democratie. 'Deze mensen hebben een eed afgelegd het volk te willen vertegenwoordigen. Zegt u zoiets, dan ben je heel ver van huis. Ik wil hier geen scheldverhaal.' Andere fracties hapten toe. Marleen Barth van de PvdA constateerde dat Faber dan zelf ook een nepvertegenwoordiger moest zijn, Roel Kuiper (ChristenUnie) zei dat wat hem betreft het debat met de PVV dan over is.

Marjolein Faber Beeld anp
Marjolein FaberBeeld anp

Nadat Faber nog eens herhaalde dat de andere partijen niet doen wat ze moeten doen, en de PVV wel, ontnam de voorzitter haar het woord door de microfoon uit te zetten. Een moment stilte, daarna een reprimande: 'U doet niet waar ik u om gevraagd heb. U zegt dat de rest niet keurig is, dat wil ik niet hebben.' Waarna Faber haar betoog mocht hervatten, en begon met de vrijheid van meningsuiting als groot goed te prijzen.

Een maand geleden, tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, lanceerde Geert Wilders de term 'nepparlement'. Alleen Alexander Pechtold (D66) reageerde toen. Van Miltenburg werd bekritiseerd omdat ze niet ingreep. Vorige week, toen PVV-Kamerlid Sietse Fritsma in een debat over de Antillen weer herhaaldelijk van nepparlement sprak, riep Kamervoorzitter Van Miltenburg hem wel tot de orde: 'In het parlement zitten democratische partijen, met hardwerkende collega's.'

Het verwijt van nepperigheid maakt intussen school. Ook gemeenteraden van Eersel en Enschede tot Almere werden de afgelopen dagen als nepraad betiteld.

Geert Wilders (R) en Alexander Pechtold tijdens een debat in de Tweede Kamer Beeld anp
Geert Wilders (R) en Alexander Pechtold tijdens een debat in de Tweede KamerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden