Eerste Kamerverkiezingen: wat we vandaag kunnen verwachten

Vanmiddag om drie uur is de spanning in de twaalf provinciehuizen te snijden. De 566 provinciale statenleden bepalen dan wie er op 7 juni plaats mogen nemen op de groene bankjes van de Eerste Kamer. En of VVD, CDA, PVV en SGP een meerderheid van 38 zetels bemachtigen. Wat kunnen we vandaag precies verwachten?

Redactie
null Beeld

In alle provincies, behalve Groningen en Utrecht, is het live te volgen via internet (zie kiesraad.nl). Te zien is dan hoe de Statenleden anoniem hun stem uitbrengen in de stemhokjes, hoe de kiescommissie de uitgebrachte stemmen voorleest, telt en de uitslag bekendmaakt. Iemand van de Statengriffie spoedt zich daarna naar Den Haag om bij de Kiesraad een verzegelde envelop met de stemmen en het opgemaakte proces-verbaal af te geven.

Natellen
De Kiesraad, het centrale stembureau voor de Eerste Kamerverkiezingen, heeft vervolgens meer dan een dag de tijd om na te tellen, te rekenen, een uitslag op te maken en die te checken. De zeven dames en heren van de Kiesraad maken de definitieve uitslag woensdagmiddag om 16.00 uur bekend tijdens een openbare zitting in de Eerste Kamer. De rest van Nederland hoeft daar niet op te wachten: vanmiddag rond kwart over vier komt de NOS al met een voorlopige uitslag. Vanaf drie uur zendt de omroep uit vanuit de Eerste Kamer en de provinciehuizen van Noord-Holland en Zeeland.

Hoe accuraat is die uitslag? Hoofdredacteur Peter Kloosterhuis: 'Verslaggevers van het ANP in de twaalf provinciehuizen geven de uitslagen meteen door aan ons. Wij voeren die in, in speciaal voor de gelegenheid geschreven software.' Binnen een minuut berekent die de voorlopige uitslag. 'Honderd procent zeker is de uitkomst nooit, maar we kunnen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen of er een meerderheid komt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden