Eerste Kamer wil niet wijken voor verbouwing

'Het Binnenhof is het symbool van de democratie in Nederland. Ik vind het niet oké als dat symbool heel lang leeg staat.' Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, vindt dat de senaat geen vijf en half jaar van het Binnenhof mag verdwijnen bij de grote verbouwing. Ze hoopt na twee en half jaar al te kunnen terugkeren. 'Dat is een diep doorleefd gevoel.' Een eerdere terugkeer zou volgens de voorzitter niet meer dan zeven miljoen euro extra kosten, geld dat door het kabinet al zou zijn toegezegd.

De Hofvijver bij het Binnenhof. Beeld ANP

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst), die de verbouwing in portefeuille heeft, kreeg in juni een meerderheid in de Tweede Kamer voor een snelle variant. Beide Kamers zouden dan vanaf 2020 hun gebouwen ontruimen en vijf en half jaar domicilie elders kiezen, waarschijnlijk in het gebouw waarin nu Buitenlandse Zaken is gevestigd.

Er is nog een tweede gebruiker van het Binnenhof die gehoord moet worden, zegt de Eerste Kamer nu. In een dinsdag verstuurde brief aan minister Blok staat: 'Voor ons blijft het uitgangspunt dat de parlementaire democratie zo veel mogelijk zichtbaar blijft en dat de Eerste Kamer het Binnenhof niet langer verlaat dan strikt noodzakelijk.' De senaat wil meteen na het zomerreces - dat tot 5 september duurt - doorpraten met Blok.

De kosten van de totale verbouwing zijn berekend op 475 miljoen euro. Slechts 9 procent daarvan wordt gespendeerd aan de gebouwen van de senaat. 'Onze verbouwing is minder ingrijpend', zegt Broekers-Knol. 'Bij ons kan het daardoor veel sneller in orde komen.' Een korte verbanning is volgens haar ook goed voor de horeca, de toeristen en de schoolklassen die worden aangetrokken door het politieke bedrijf.

Het zou betekenen dat senatoren in die periode hun dinsdagse vergaderingen via een bouwput moeten zien te bereiken. Tijdens de renovatie wil Broekers-Knol wellicht eenmaal per maand in een van de provinciehoofdsteden vergaderen. 'Zoiets vind ik wel passen bij de functie van de Eerste Kamer.'

Om de verbouwing verder te versnellen, koos de Tweede Kamer er vorige week voor ook Prinsjesdag in die periode niet in de Ridderzaal te houden. De Grote Kerk in Den Haag wordt als alternatieve behuizing genoemd. Voor een verhuizing van Prinsjesdag is ook de goedkeuring van de Eerste Kamer nodig. Broekers-Knol houdt een slag om de arm: 'Ik zou eens moeten kijken of de Grondwet tot een Prinsjesdag in Den Haag verplicht.'

Minister Blok liet eerder al weten dat een vervroegde terugkeer van de Eerste Kamer kan betekenen dat de Tweede Kamer langer elders moet vergaderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.