Eerste Kamer wil 11 arrondissementen

De Eerste Kamer heeft vandaag besloten dat in het oosten van Nederland twee gerechtelijke arrondissementen moeten blijven bestaan. De rechtbanken in Almelo en Zwolle moeten fuseren tot de rechtbank Overijssel, die in Arnhem en Zutphen moeten samen de rechtbank Gelderland gaan vormen.

Daardoor ontstaan er 11 arrondissementen in plaats van de door minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geplande 10. Senator Jannette Beuving van de PvdA vond de gevolgen voor het oosten van het land te groot. Door het plan van Opstelten zou een megarechtbank ontstaan, met alle risico's van dien. Ze diende een motie in om het wetsvoorstel aan te passen en kreeg daarvoor voldoende steun.

De Eerste Kamer stemde verder zonder grote wijzigingen in met de nieuwe gerechtelijke kaart, zoals de reorganisatie ambtelijk wordt genoemd. Door de schaalvergroting hoopt Opstelten dat de rechtbanken zaken sneller kunnen behandelen en beter kunnen verdelen over het personeel. Ook komt er voor de rechtspraak meer ruimte om deskundigheid op te bouwen op specialistische gebieden.

Door de nieuwe wet gaat het aantal arrondissementen dus van 19 naar 11, het aantal ressorten van 5 naar 4. De nieuwe structuur zal aansluiten bij de indeling van de Nationale Politie, die 1 januari 2013 aan de slag gaat. Dan moet ook de wet over de gerechtelijke kaart in werking zijn getreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden