NieuwsHoutstook kolencentrales

Eerste Kamer steunt motie tegen subsidie op houtstook

De Eerste Kamer wil dat het kabinet stopt met subsidies voor het stoken van hout in kolencentrales. De Kamer steunde daartoe een motie van Nico Koffeman, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Alleen de VVD stemde tegen.

Opslag van biomassa in Geertruidenberg,Beeld Raymond Rutting

Maar de vraag is wat die motie eigenlijk betekent. Koffeman had aanvankelijk willen vragen alle subsidie op het stoken van hout te staken, maar daarvoor leek hij geen meerderheid te zullen krijgen. Op verzoek van de Partij van de Arbeid snoerde hij zijn motie vervolgens in tot alleen de bijstook van hout in kolencentrales.

Daarop trok minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in één ruk een heleboel tanden uit de motie. Hij legde de motie zo uit dat er geen nieuwe subsidies op bijstoken in kolencentrales meer moeten worden toegezegd. En dat, zo merkte hij op, is al lang staand regeringsbeleid. Zolang de Eerste Kamer niet oproept om toegekende subsidies in te trekken, zei hij geen moeite te hebben met de motie. Daarop voelden ook drie van de vier regeringspartijen zich vrij de motie te steunen.

Koffeman noemde de manoeuvre ‘het rookgordijn van Wiebes’. Volgens hem was de Kamer wel degelijk van zins zich uit te spreken tegen het subsidiëren van alle houtstook. Hij zei volgende week met een nieuwe motie te zullen komen, een die verder gaat en de regering zal oproepen te stoppen met alle subsidies op het stoken van hout.

‘Opstoken van bossen’

In 2017 kende het kabinet subsidies toe aan het bijstoken van hout in kolencentrales, tot in totaal 3,6 miljard euro, uit te keren tot en met 2027. Er zijn ook honderden biomassacentrales gebouwd en in de maak, voor verwarmingsdoeleinden. De grootste daarvan is een centrale die in Diemen moet verrijzen voor de stadsverwarming van Almere en een deel van Amsterdam. Ook die zullen allemaal subsidies krijgen, voor vele miljarden.

De afgelopen jaren is de weerstand tegen houtstokerij gegroeid. Het stoken van hout levert meer luchtvervuiling op dan het stoken van steenkool, vooral meer fijnstof maar ook meer stikstof. Volgens de tegenstanders is hout stoken slechter voor het klimaat dan kolenstook. Dat laatste is in de wetenschap omstreden. Het klopt dat het opwekken van een eenheid energie met hout meer CO2-uitstoot oplevert dan met kolen. Maar voorstanders wijzen erop dat bossen, zo lang ze duurzaam worden beheerd, in de komende tientallen jaren die CO2 weer opnemen. Tegenstanders zoals de Partij voor de Dieren zien dat anders; die spreken consequent van het ‘opstoken van bossen in centrales’.

Elektriciteitscentrale verruilt steenkool voor hout, maar is dat wel zo duurzaam?
Sinds twee weken is de Amercentrale bij Geertruidenberg officieel Nederlands eerste elektriciteitscentrale op biomassa. In 1994 gebouwd als kolencentrale draait hij nu verder op houtkorrels, met nog maar 20 procent kolen.

Estland bestaat voor meer dan de helft uit bos, maar voor hoelang nog?
Ondanks houtwinning blijft het bos in Estland maar uitdijen. Lucratief voor de export. Maar met de steeds verder oplaaiende discussie over hout als energiebron, lijkt een kentering onvermijdelijk. Ook vanuit Estland zelf klinkt kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden