Update

Eerste Kamer stemt in met noodfonds voor euro

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het permanente noodfonds voor de euro (ESM). VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 steunen het kabinet, dat het verdrag wil ratificeren. Dat bleek vandaag bij een stemming in de Senaat.

Geert Wilders van de PVV (rechts) tijdens het debat over het permanente Europees noodfonds in de Tweede Kamer afgelopen mei. Beeld ANP
Geert Wilders van de PVV (rechts) tijdens het debat over het permanente Europees noodfonds in de Tweede Kamer afgelopen mei.Beeld ANP

In totaal stemden 50 senatoren voor, 23 tegen. Nederland kan daarmee het ESM-verdrag, dat de oprichting van het ESM regelt, formeel ratificeren.

Eerder stemde de Tweede Kamer al met een ruime meerderheid in met het fonds. Nederland stort 4,5 miljard euro en staat voor nog eens ruim 35 miljard euro garant. Het ESM is bedoeld als een permanente reddingsboei voor eurolanden die diep in de financiële problemen zijn geraakt. Het fonds krijgt een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro.

Net als in de Tweede Kamer zijn ook in de Eerste Kamer ChristenUnie, SP, PVV en de Partij voor de Dieren tegen het ESM. De PVV vroeg nog om een uitstel van het debat omdat er vorige week aanvullende afspraken zijn gemaakt over bankensteun vanuit het ESM. Maar de meerderheid steunde dat verzoek niet.

Precieze uitwerking
Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei vandaag in de Senaat dat het verdrag gewoon geratificeerd kan worden, omdat de afspraken van de EU-top van vorige week een uitwerking van het verdrag betekenen. Hij zegde wel toe met die precieze uitwerking terug te komen bij zowel de Tweede als de Eerste Kamer. In de tussentijd kan het ESM dan wel worden opgericht.

Nederland stort 4,5 miljard euro en staat voor nog eens ruim 35 miljard euro garant. Het ESM is bedoeld als een permanente reddingsboei voor eurolanden die diep in de financiële problemen zijn geraakt. Het fonds krijgt een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro.

Brussel verwacht dat het ESM in juli in werking kan treden en daarna geleidelijk het eerder opgerichte tijdelijke noodfonds EFSF zal vervangen. Uit dat fonds werden Griekenland, Portugal en Ierland geholpen toen ze zo zwaar in de financiële problemen zaten dat ze nauwelijks nog geld konden lenen op de internationale kapitaalmarkt. Ook Spanje kan rekenen op steun van het EFSF en Cyprus heeft om hulp gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden