Eerste Kamer stemt in met afschaffen vrije artsenkeuze

Na maandenlang verhit debat binnen en buiten het parlement, kan het niet meer misgaan voor minister Schippers: de Eerste Kamer zegt volgende week ja tegen haar plan om de artsenkeuze voor patiënten te beperken.

Het kan niet meer misgaan voor minister Schippers: de Eerste Kamer zegt volgende week ja tegen haar plan om de artsenkeuze voor patiënten te beperken. Beeld anp
Het kan niet meer misgaan voor minister Schippers: de Eerste Kamer zegt volgende week ja tegen haar plan om de artsenkeuze voor patiënten te beperken.Beeld anp

De oppositie in de Eerste Kamer slaagde er dinsdag niet in een bres te schieten in het front van VVD, PvdA, D66, CU en SGP. De stemming volgende week is een formaliteit. Het nieuwe systeem gaat in 2016 in.

Voor 2016 zullen de zorgverzekeraars drie soorten polissen gaan aanbieden. Bij de restitutiepolis kan de patiënt zelf zijn arts kiezen, bij de goedkopere naturapolis maakt de verzekeraar een ruime selectie van de te kiezen artsen. De derde optie wordt de budgetpolis: daarin selecteert de verzekeraar een veel kleinere groep artsen waaruit de patiënt kan kiezen. Schippers verwacht dat die derde optie de goedkoopste wordt. De verschillen in de polissen gaan alleen over de planbare medisch specialistische zorg, zoals heupoperaties. Elke polis moet alle eerstelijnszorg, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en logopedie vergoeden. Dat geldt ook voor de acute zorg, zoals eerste hulp na ongelukken of een acute blinde darmoperatie.

Tegenstanders, de SP voorop, menen dat patiënten hun vrije artsenkeuze kwijtraken. Zij vrezen dat de macht van zorgverzekeraars te groot wordt. Vier verzekeraars - Achmea, VGZ, CZ, Menzis - verzekeren al 90 procent van de Nederlanders. Kleinschalige specialistische zorg zou het gevaar lopen niet meer te worden gecontracteerd. Omdat de wijziging ook geldt voor de geestelijke gezondheidszorg, ggz, waar veel zelfstandig gevestigde specialisten werken, zou daar een sanering dreigen.

Concurrentie

Minister Schippers meent juist dat verzekeraars die de budgetpolis gaan aanbieden, medisch specialisten gaan selecteren op kwaliteit. Nu concurreren zorgverzekeraars vooral op prijs bij het aanbieden van dezelfde basisverzekering. Schippers verwacht dat verzekeraars voortaan ook op kwaliteit van de gecontracteerde zorg gaan concurreren. Zij verwacht een forse bezuiniging omdat verzekeraars in 2016 niet meer verplicht zijn een deel van de rekening te vergoeden van zorgverleners die zij niet hebben gecontracteerd. Nu moeten verzekeraars nog 75 procent vergoeden. Verzekeraars hekelen de rekeningen uit met name de ggz voor therapiën waarvan niet bewezen is dat die effectief zijn of bijvoorbeeld afkickprogramma's in Zuid-Afrika.

Dit voorjaar sloot Schippers van Volksgezondheid hierover een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP waardoor zij verzekerd was van een meerderheid in de Eerste Kamer. Toen is op aandringen van de CU afgesproken dat verzekeraars ruimhartig ggz-zorg zullen contracteren. Voor de CU is belangrijk dat christelijke burgers bij ggz-zorg terecht kunnen die aansluit bij hun geloof. Tijdens het debat vroeg de senaat wel om maatregelen om burgers zeggenschap te geven bij zorgverzekeraars die coöperaties zijn en om garanties voor de kleinschalige geestelijke gezondheidszorg.

De behandeling van het tweede wetsvoorstel, over winstuitkering van ziekenhuizen aan investeerders, wordt aangehouden. Schippers vraagt extra advies aan de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden