Eerste Kamer ook akkoord Participatiewet voor arbeidsgehandicapten

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Participatiewet waarmee arbeidsgehandicapten gemakkelijker een baan bij een bedrijf moeten kunnen krijgen. Het kabinet sluit een groot deel van de sociale werkplaatsen, in ruil daarvoor heeft het bedrijfsleven ingestemd met het creëren van 100.000 banen voor mensen met een handicap. De senaat ging ook akkoord met een aanscherping van de bijstandsregels.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Eerste Kamer. Beeld anp

VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP en CDA stemden voor de plannen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Met de wetsvoorstellen is een bezuiniging van in totaal zo'n 2 miljard euro gemoeid. Het kabinet verzekerde zich de afgelopen maanden van steun van de drie 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, maar met de steun van ook het CDA is de basis in de Eerste Kamer nog breder dan was verwacht.

Een onderdeel van de wetgeving was sterk omstreden. Klijnsma wilde dat AOW'ers die met hun kinderen samenwonen op hun uitkering korten. Zij kunnen immers de kosten van levensonderhoud delen. De ChristenUnie is hier mordicus tegen en dreigde tegen dit plan te stemmen. Ook de PvdA had er moeite mee.

Klijnsma wist deze fracties over de streep te trekken door de 'mantelzorgboete' een jaar uit te stellen. Er komt een breed onderzoek naar de omstreden maatregel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.