Eerste Kamer kritisch op nieuwe onderwijswet

De Eerste Kamer heeft zich vandaag zeer kritisch opgesteld tegenover de nieuwe wet Onderwijstijd. Partijen als de SP en D66 stelden minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) voor om de wet in te trekken. De VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie uitten ook hun bedenkingen.

ArchieffotoBeeld Thinkstock

'Er is geen draagvlak in de sector, dat is reden genoeg om de wet aan te houden', aldus Eric Smaling, senator voor de SP. 'Er is geen noodzaak voor deze wet', zei Ruard Ganzevoort van GroenLinks. 'We hebben de nodige reserves bij dit voorstel', constateerde Roel Kuiper van de ChristenUnie.

De minister stelde de onderwijssector te kort te doen als ze de wet zou intrekken. Ze zei dat de wet, die onder meer een urennorm bevat, goed is voor de kwaliteit van het onderwijs. 'Veel goede lessen betekent meters maken om kennis en vaardigheden op te doen. Ik gun de leerlingen die goede meters', zei de minister. Ook hecht ze eraan om ouders en leerlingen inspraak te geven over de invulling van het onderwijs, iets wat niet in de oude wet staat.

Bovendien is er 'nog geen begin van een andere oplossing' als deze wet niet wordt goedgekeurd, stelde Van Bijsterveldt. Tevens kan de minister dan niet meer gedogen dat scholen zich niet aan de huidige (strengere) urennorm houden. 'Het is moeilijk te legitimeren om met beleid door te gaan, terwijl er geen zicht is op een nieuwe wet', sprak ze.

In de wet wordt geregeld dat leerlingen op de middelbare school in de eerste twee schooljaren 1040 uur onderwijs krijgen. Een deel daarvan wordt maatwerk, bijvoorbeeld voor het bijspijkeren van leerlingen met een achterstand. Ook is in de wet medezeggenschap voor ouders en leerlingen vastgelegd en worden de roostervrije dagen ingepland.

De wet is opgesteld nadat het ministerie werd overspoeld met klachten van leerlingen en ouders die minder les kregen dan de wet voorschreef. Ook verzetten veel scholieren zich tegen zogenoemde ophokuren: uren die wel meetellen, maar waarin geen les wordt gegeven.

Het wetsvoorstel is toch zeer omstreden geraakt. Leraren gingen massaal de straat op tegen de wet nadat deze in de Tweede Kamer was aangenomen. Een aanpassing van de PVV - om de norm niet op 1000 uur, maar op 1040 uur te stellen - zorgde daar toch nog voor een meerderheid.

De Eerste Kamer moet met de wet instemmen voordat deze kan worden ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden