Eerste Kamer: hypotheekrente niet buiten schot

DEN HAAG - Het kabinet moet - zeer tegen zijn zin - een 'integrale hernieuwde visie' opstellen op de woningmarkt. En wat voor de coalitie nog erger is: de hypotheekrenteaftrek mag niet buiten schot blijven. De Eerste Kamer heeft het kabinet dinsdag met die opdracht op pad gestuurd.

© anp

Met de kleinst mogelijke meerderheid (38 tegen 37) stemde de Eerste Kamer voor een voorstel van ChristenUnie-senator Remmelt de Boer. Alleen de VVD, het CDA en de SGP stemden tegen de motie.
Minister De Jager van Financiën zei in een eerste reactie dat er een 'licht politieke mening' in de motie doorklinkt. 'Er is niks tegen een nieuwe visie. Maar de inkt van het regeerakkoord is nog niet droog en daaruit blijkt vrij duidelijk wat onze visie op de woningmarkt is. We pakken het scheefwonen voor het eerst echt aan.'

Het was al voorspeld: de Eerste Kamer zal zich politieker gaan opstellen. Het kabinet heeft namelijk geen meerderheid in de senaat. Met de motie-De Boer laat de senaat voor het eerst echt zijn tanden zien. Dit verzoek is nog tamelijk onschuldig: het hoeft pas eind 2011 te zijn uitgevoerd. Dan is er een nieuwe senaat en hebben VVD, CDA en gedoger PVV misschien wel een meerderheid.

Maar er is meer. Na de motie over de hypotheekrenteaftrek, kwam een wijziging van drie wetten - de Tracéwet, de Spoedwet wegverbreding en de Wet ruimtelijke ordering - aan de orde. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) wil het gemakkelijker maken om 'kleine foutjes' in een besluit over bijvoorbeeld een weg te herstellen, zonder dat de rechter eraan te pas komt. De Eerste Kamer, bij monde van CDA'er Eric Janse de Jonge, riep de minister op 'het voorstel in te trekken en nog eens goed te doordenken'.

'Dat is stevige taal', zegt senator Jan Laurier (GroenLinks). 'Zo'n Kamerbrede weerstand tegen een wet komt maar twee of drie keer per jaar voor. Dit geeft aan dat de verhouding met het nieuwe kabinet heel spannend kan worden, zo lang de Eerste Kamer er in deze samenstelling zit.'

Schultz koos eieren voor haar geld. Toen ze merkte dat de Kamerleden niet tevreden waren met haar antwoorden, droop ze af. 'Ik neem het wetsvoorstel terug en ga me beraden in de ministerraad.'

Een derde voorval onderstreepte nog eens dat de senaat de komende tijd het toneel zal zijn van stevige politieke strijd. De inperking van het aantal koopzondagen lijkt maar ternauwernood een meerderheid te krijgen: 39 voor, 36 tegen. Coalitiepartij VVD stemt tegen, evenals de PvdA - coalitiepartij toen het wetsvoorstel werd ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden