Eerste Kamer hakt knoop door over jeugdzorg

Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters en wetenschappers hebben er grote zorgen over, maar het is aannemelijk dat de Eerste Kamer vandaag instemt met de kabinetsplannen om de jeugdzorg de verantwoordelijkheid te maken van de gemeenten.

Een hulpverleenster neemt een test af bij een meisje. Beeld ANP XTRA

In elk geval VVD, PvdA en CDA, samen goed voor 41 van de 75 zetels in de Senaat, scharen zich achter het plan om de jeugdzorg over te hevelen van Rijk en provincies naar gemeenten. Het idee daarbij is dat de gemeente beter maatwerk kan leveren en op het juiste moment de juiste hulp biedt, waarmee wordt voorkomen dat er een beroep wordt gedaan op dure gespecialiseerde hulp.

Commissie houdt toezicht
Om zeker te weten dat de operatie verloopt zoals gepland, gaat een commissie toezicht houden op de gevolgen van alle veranderingen. Ook komen er proefprojecten waar gemeenten en zorgpersoneel de nieuwe opzet kunnen oefenen.

De overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten is een van de drie grote decentralisaties die het kabinet op het programma heeft staan. Behalve de jeugdzorg krijgen gemeenten ook de verantwoordelijkheid voor de langdurige zorg en de sociale werkvoorziening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.