NieuwsPolitiek

Eerste Kamer gaat onderzoek doen naar eigen integriteit

De fractievoorzitters hebben besloten dat er binnen de Eerste Kamer een onderzoek komt naar gedragsregels voor nevenfuncties en belangenverstrengeling. Dit najaar komt er ook voor het eerst een speciale bijeenkomst over integriteit, meldt Trouw. Aan de griffier van de Eerst Kamer nu de taak om te bekijken welke regels er eigenlijk bestaan rondom onder meer nevenfuncties.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Directe aanleiding is de in opspraak geraakte VVD-senator Anne-Wil Duthler. Zij stemde in 2014 voor een wet waar haar eigen bedrijf in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid over had geadviseerd in 2013.

Volgens Tineke Strik, fractievoorzitter van GroenLinks, heeft de zaak-Duthler tot ‘vragen in het land’ geleid. ‘ Dat raakt niet alleen de VVD-fractie, dat raakt meteen het hele instituut van de senaat. We moeten kunnen uitleggen wat onze regels zijn’, aldus Strik.

Politieke partijen houden doorgaans vast aan het credo dat het aan de partijen zelf is om de integriteit van senatoren te bewaken. In de praktijk geldt dat Kamerleden die belang hebben bij een bepaald onderwerp, zich in debatten daarover op de vlakte houden. Op dit moment hoeven betalingen voor nevenfuncties niet te worden vermeld. De Raad van Europa waarschuwde de Eerste Kamer in 2014 al over integriteitsbewaking.

Meerdere leden van de Eerste Kamer vinden dat de zogeheten ‘dubbele pet’ in de Eerste Kamer onvermijdelijk is; het senatorschap is een functie voor één dag per week. Daarnaast hebben de meeste senatoren een baan. Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, vindt dat juist positief, zegt hij tegen Trouw. ‘Onze taak als senator is om wetten te beoordelen op technische, bestuurlijke en praktische uitvoerbaarheid. Des te beter als geluiden uit de samenleving, via nevenfuncties, in de Eerste Kamer doordringen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden