Eerste Kamer akkoord met Wet langdurige zorg

Het kabinet heeft de grote hervorming van de langdurige zorg vrijwel afgerond. Een grote meerderheid van de Eerste Kamer gaat akkoord met de Wet langdurige zorg, WLZ, waarmee de onttakeling van de Algemene wet bijzondere ziektekosten een feit is.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn in de Eerste Kamer tijdens een debat over de Langdurige Zorg.Beeld anp

Dit bleek vandaag in de Eerste Kamer waar de fracties met staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid over de WLZ debatteerden. Deze wet regelt het verblijf in instellingen zoals de langdurige geestelijke gezondheidszorg, verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen. De nieuwe wet wordt op 1 januari 2015 van kracht.

De nieuwe wet wordt niet alleen gesteund door de coalitiefracties VVD en PvdA maar ook door het CDA, D66, ChristenUnie en SGP. In de Tweede Kamer waren deze fracties ook voor het wetsvoorstel. VVD en PvdA benadrukken de noodzaak van de veranderingen. Marleen Barth (PvdA) schetst haar schrikbeeld: 'Als de zorg onbetaalbaar en onbeheersbaar wordt, zijn de meest kwetsbare mensen als eerste de dupe. Als PvdA staan we er pal voor dat het nooit zo ver komt.'

Bezuinigingsdruk

De SP en PVV zijn fel gekant tegen het wetsvoorstel. Tineke Slagter vindt de hele stelselherziening namens de SP 'te snel, te ondoordacht, te onzorgvuldig en onder ontoelaatbare bezuinigingsdruk' tot stand gekomen. De PVV hekelt het afbraakbeleid van het kabinet in de zorg. 'De PVV vindt het onacceptabel en ronduit schandalig dat de rechten van onze ouderen verdwijnen. Terwijl gevangen in ons land die rechten wel hebben', aldus Grabriëlle Pöpken.

GroenLinks is weliswaar tegen de wet vanwege 'de funeste combinatie van bezuiniging, transformatie en transitie', maar de partij looft de ambitie van Van Rijn. 'Het ontwikkelen van een nieuw zorgstelsel is een huzarenstukje en dat wordt bovendien inn korte tijd gerealiseerd', zegt Ruard Ganzevoort.

Een demonstrant op het Binnenhof tegen de bezuinigingen op de langdurige zorg.Beeld anp
Twee mannen volgen een debat in de Eerste Kamer over de Langdurige Zorg.Beeld anp

Onttakeling Awbz

Met de invoering van de WLZ is de onttakeling van de Algemene wet bijzondere ziektekosten een feit. Deze volksverzekering uit 1968 was bedoeld om alle zogenoemd onverzekerbare zorg te regelen. Vooral in de jaren negentig werd steeds meer zorg 'onder de Awbz' gebracht. Daardoor stegen de kosten rap, van 19 miljard euro in 2001 naar ruim 28 miljard dit jaar.

De Awbz wordt nu opgesplitst. Gemeenten worden op 1 januari 2015 verantwoordelijk voor zorg aan zelfstandig wonende hulpbehoevenden. Via de zorgverzekering wordt thuisverpleging geregeld. De WLZ regelt zorg in instellingen. De jeugdzorg die nu ook deels via de Awbz wordt gefinancierd, komt volgend jaar ook op het bord van gemeenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden