Eerste Kamer akkoord met belastingoperatie Paars II
Het belastingplan van het kabinet-Kok II is dinsdag met grote meerderheid door de Eerste Kamer gekomen. Na enkele kleine concessies van de nieuwe PvdA-staatssecretaris Bos stemden alleen nog GroenLinks, SGP en SP tegen....
Bos, die zijn debuut maakte, en VVD-minister Zalm namen met de belastingherziening - kroonjuweel van Paars II - soepel de laatste horden. Tegen de hoofdlijnen hadden de senatoren weinig bezwaren; alleen PvdA'er Ter Veld maakte zich zorgen over de invoering ervan. De bewindslieden bezwoeren haar dat de belastingdienst voor deze taak is berekend.
Grootste steen des aanstoots in de Eerste Kamer was de verhuur van bedrijfspanden aan familieleden. Die wordt in het nieuwe plan zwaarder belast dan aan niet-familie. 'Oneerlijk', betoogden de meeste partijen. Bos beloofde hier nog eens naar te kijken, maar, zo zei hij, 'dat betekent niet dat we dit ook daadwerkelijk aanpassen.'
Minister Zalm waarschuwde de senaat dat de behandeling van de belastingwet niet mocht uitlopen op een verkapt recht op amendement. 'We doen niet aan staatsrechtelijke vernieuwing', zei hij. Normaal kan de Eerste Kamer alleen ja of nee zeggen, maar omdat het kabinet nog met een veegwet komt, kon de Eerste Kamer allerlei ideeën aandragen. In deze veegwet worden later dit jaar losse eindjes van deze belastingoperatie vastgeknoopt.
Toch hoopte met name belastingexpert Stevens van het CDA op een versoepeling bij de afschaffing van de lijfrenteaftrek. Maar Bos hield de rug recht. Alleen mensen met een pensioentekort mogen koopsompolissen blijven aftrekken, anderen slechts tot een maximumbedrag van duizend euro (2.200 gulden).
De Kamerleden waren vol lof over de steeds zelfbewuster opererende nieuwe staatssecretaris. 'U heeft het goed gedaan', zei VVD'er Rensema. Bos - nog maar zes weken in functie - was zijn betoog 's ochtends begonnen met de mededeling dat hij goed had geslapen, maar vervolgens toonde hij toch enige plankenkoorts bij technisch ingewikkelde onderdelen in de wet.
Bos liet merken dat hij zich van zijn voorganger Vermeend wil onderscheiden. Vermeend verraste Den Haag met steeds nieuwe aftrekregelingen, maar na enkele kritische kanttekeningen van senatoren kondigde Bos gisteren aan dat zijn voorgangers laatste wapenfeit, de fietsaftrek, veel te ingewikkeld is in de uitvoering. Dit douceurtje voor werknemers die per fiets naar het werk gaan, staat nu op losse schroeven.
Bos deed ook enkele verwachte kleine concessies. Zo mogen beleggers in groene fondsen 2,5 procent hiervan van hun inkomen aftrekken en mogen ze honderdduizend gulden vrij beleggen in deze fondsen.
De kapitaalverzekering voor studerende kinderen wordt niet meer bij deze vrijstelling opgeteld en mag voor meerdere kinderen worden afgesloten.
Zalm zette ook nog een oude zaak recht. Zijn aankondiging dat er geen BTW wordt geheven over aankopen via internet blijkt voorbarig. Zijn ambtenaren hadden hem overtuigd dat het wel kan. 'Het zal een hele toer worden, maar we studeren er toch op', zei hij.