Eerste ja-woord homo's in Wales en Engeland

In Engeland en Wales zijn afgelopen weekeinde de eerste homohuwelijken uit de Britse geschiedenis afgesloten. Zeker 25 koppels maakten gebruik van de wetswijziging.

LONDEN - Premier David Cameron sprak zijn felicitaties uit, maar een deel van zijn Conservatieve Partij, de Anglicaanse Kerk en een kwart van de Britten zijn minder enthousiast over deze historische stap.

Het was elf over twaalf in de nacht van vrijdag op zaterdag toen Andrew Wale en Neil Allard elkaar het ja-woord gaven. Daarmee waren ze de eersten. De plechtigheid vond plaats in het Royal Pavilion van Brighton, de Zuid-Engelse badplaats die van oudsher bekend staat als de homohoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. In Londen trouwde onder meer de televisiepresentatrice Sandi Toksvig.

Sinds 2004 was het voor Britse homostellen reeds mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar homo's die wilden trouwen moesten dat in het buitenland doen. Na felle debatten stemde het Lagerhuis eind vorig jaar voor de legalisering van het homohuwelijk. Schotse homo's moeten wachten tot oktober. In Noord-Ierland rust nog een taboe op het onderwerp.

Vooralsnog zullen de bruiloften niet in de kerk plaatsvinden. Met oog op de geloofsvrijheid heeft de regering het de Church of England toegestaan medewerking aan homohuwelijken te weigeren.

Binnen de staatskerk verschillen echter de meningen. Zo heeft de bisschop van Salisbury verklaard geen enkel probleem te hebben met het homohuwelijk. De rooms-katholieke kerk weigert eveneens deze relaties in te zegenen. Sterker, de bisschop van Portsmouth heeft gezegd dat kamerleden die voor de legalisering hebben gestemd wat hem betreft geen recht hebben op het sacrament. Hierop zei het Conservatieve kamerlid Conor Burns, een katholieke homo die in dit bisdom woont, dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt in de kerk.

Homo's kunnen overigens wel terecht bij de Quaker-kerken en bij de Nederlands Hervormde Kerk in de Londense City. De grote kerken staan niet alleen in hun verzet. Een onderzoek toonde aan dat 22 procent van de Britten tegen de legalisering is en geen homobruiloft zou bezoeken. Ironisch genoeg is het huwelijk onder hetero's, zo bleek uit recente cijfers, impopulairder dan ooit tevoren.

Bijna een halve eeuw geleden is homoseksualiteit in het Verenigd Koninkrijk gedecriminaliseerd, wat bepaald niet onomstreden was. Nota bene het progressieve dagblad The Guardian schreef indertijd dat de homoseksuele leefwijze 'kwetsend en demoraliserend' was tegenover andere burgers. Tot voor enkele jaren geleden was het voor homoseksuele stellen nog moeilijk een hypotheek te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden