Eerste islamistische premier toont zich gematigd om vertrouwen kritische DYP-politici te winnen Erbakan sust leger met veroordeling aanslag

De Turkse premier Erbakan heeft maandag de zelfmoordaanslag van een Koerdische vrouw, afgelopen zondag in Tuncelli, veroordeeld in een boodschap aan de militaire opperbevelhebber....

AFP, AP, NYT, Reuter

ANKARA

Het leger beschouwt zichzelf als beschermer van het seculiere karakter en de territoriale eenheid van Turkije. Vóór de aanslag, die aan negen soldaten het leven kostte, had Erbakan herhaaldelijk een verzoenende toon aangeslagen in de geest van de 'islamistische broederschap'. Hij toonde zich, evenals zijn voorganger ex-premier Yilmaz, een voorstander van het opheffen van het verbod op onderwijs en tv-uitzendingen in het Koerdisch. In het regeerakkoord van de islamitische Welzijnspartij en de rechtse Partij van het Juiste Pad (DYP) is daar niets van terug te vinden.

De minister van Binnenlandse Zaken, Mehmet Agar (DYP), verklaarde maandag tijdens een bezoek in Tuncelli dat 'de strijd tegen de Koerdische terroristen nog krachtiger zal worden voortgezet'. Hij zei dat enkele arrestaties zijn verricht in verband met de aanslag. Volgens het Koerdische persbureau DEM in Duitsland heette de vrouwelijke dader Zeyep Kinali (24), alias Zilan.

In een reactie op de nieuwe regering in Ankara verklaarde Syrië, dat er door achtereenvolgende Turkse regeringen van is beschuldigd de PKK gastvrijheid en steun te verlenen, maandag bij monde van de regeringskrant Tishreen te hopen op betere betrekkingen. Damascus heeft de regering in Ankara in het verleden verweten dat zij minder water via de stuwdammen in de Eufraat naar Syrië laat vloeien. De spanningen liepen verder op toen Turkije in februari een militair samenwerkingsakkoord met Israël sloot. Ook Iran en bijna alle Arabische landen hebben het akkoord veroordeeld.

Om te zorgen dat de coalitie van de Welzijnspartij en DYP het vertrouwen van het parlement krijgt, wordt aangenomen dat premier Erbakan zal terugkomen op zijn belofte dat het akkoord met Israël ongedaan wordt gemaakt. 'Ze (de Welzijnspartij) is een Turkse partij en de Turkse werkelijkheid is heel anders dan die van het Midden-Oosten', zei professor Dogu Ergil, een deskundige op het gebied van betrekkingen van Turkije met het Midden-Oosten.

Intussen neemt in de DYP de kritiek toe op het besluit van partijleider Tansu Ciller om een regering te vormen met de Welzijnspartij. Daardoor is het allesbehalve zeker dat de coalitie bij het vertrouwensvotum, waarschijnlijk op 8 juli, de vereiste meerderheid krijgt. Een groep DYP-parlementariërs, volgens goedingelichte kringen tussen de 20 en 30 politici, is bezig met de voorbereiding van een communiqué waarin zij de coalitie verwerpen. Sommigen hebben al laten weten tegen de regering te zullen stemmen. Gisteren maakte de DYP-parlementariër Edip Safder Gaydali bekend dat hij lid was geworden van de oppositionele Moederlandpartij.

Als gevolg van diens vertrek kan de coalitie op papier nog rekenen op de steun van 286 afgevaardigden. Om het vertrouwensvotum te halen zijn 276 stemmen nodig in het 550 zetels tellende parlement. Premier Erbakan en minister van Buitenlandse Zaken Ciller doen intussen alles om de steun van besluiteloze parlementariërs te winnen. Zij zullen die afgevaardigden er zeker op wijzen dat tegenstemmen vervroegde verkiezingen tot gevolg zal hebben en wellicht het verlies van hun zetel. Erbakan tracht bovendien de zeven stemmen van de kleine extreem-islamitisch BBP achter zich te krijgen.

Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wordt een afwachtende houding aangenomen na het verrassende coalitie-akkoord in Turkije. 'Boven alles wensen wij stabiliteit in Turkije, die is er niet en kan nu misschien komen', aldus een hoge functionaris. Andere bronnen bij de NAVO wezen erop dat het Turkse leger klaarblijkelijk met de huidige ontwikkeling kan leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden