Eerste introductieweken voor studenten begonnen

Duizenden jongeren overspoelen deze week studentensteden als Utrecht, Groningen en Leiden om een begin te maken met hun studietijd. In Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam beginnen de introducties volgende week....

De introductieweken, met afkortingen als UIT, KEI en TIK, zijn voor de toekomstige studenten de ultieme gelegenheid om kennis te maken met de stad en hun medestudenten.

In Utrecht verzamelden maandag 3600 nieuwe studenten in de Utrechtse binnenstad. In de Domstad kunnen de studenten deze week onder meer genieten van een grachtenparade, waarbij verschillende bands op bootjes te zien zijn. Ook zijn er debatten over uiteenlopende onderwerpen.

In Groningen kwamen maandag in totaal 3432 nieuwe studenten naar de introductieweek. Traditioneel strijdt Utrecht met Groningen om het grootste aantal inschrijvingen. Vorig jaar viel de eer te beurt aan Groningen met 3324 inschrijvingen. Dit jaar lijkt Utrecht de strijd te winnen. ‘Maar we verwachten dat nog meer studenten zich komen aanmelden. Ik schat dat we de 3500 wel gaan halen. We zitten nu al op een record voor Groningen’, liet de voorzitter van de Groningse Kei-week, Ruud Kootte, weten.

Hilbrand Nawijn, die zelf als student de eerste KEI-week in Groningen in 1969 liep, keert terug op het oude nest. Hij geeft maandagavond acte de présence op een scooter op de Grote Markt. Verder kunnen de aankomend studenten debatteren over religie en gaan ze in gesprek met ‘stadjers', autochtone Groningers.

‘We willen laten zien dat er geen verschil, maar juist veel overeenkomsten zijn tussen de Groningers en de studenten’, aldus KEI-voorzitter Kootte. Mede met dat doel kunnen autochtone Groningers ook deelnemen aan bijna alle activiteiten die tijdens de KEI-week worden georganiseerd.

In Leiden meldden zich maandag bijna 2000 studenten voor de zogenoemde El-cid week. Vanaf 07.00 uur kwamen de eersten bijeen op de Beestenmarkt, waar zij in groepjes werden ingedeeld om een week lang de stad, de universiteit en het studentenleven met zijn studentenverenigingen te leren kennen.

Volgens Frank Parlevliet van de organisatie werd het stadsbeeld maandagochtend al helemaal bepaald door de nieuwe studenten, die met hun grote tassen vol informatiemateriaal en hun mentoren in paarse T-shirts de straten bevolkten.

In Tilburg doen 1600 studenten van de Universiteit van Tilburg, Fontys Hogescholen en Avans Hogeschool mee aan de Tilburgse Introductieweek (TIK). De studenten kunnen kennismaken met de studenten- en sportverenigingen. Ook is er veel tijd ingeruimd voor eten en feesten. Op donderdag volgt de Cantus, een koorzang waar alle toekomstige studenten aan meedoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.