Eerste interview Mandela duikt op in Hilversum

In de archieven van het Hilversumse audiovisueelarchief Beeld en Geluid is het eerste televisie-interview met Nelson Mandela opgedoken. In de beelden uit 1956 toont de Zuid-Afrikaan zich al een felle stem in de anti-apartheidsstrijd in het land waarvan hij later president zou worden.

Stan Putman
Beeld uit het 24 seconden durende eerste televisie-interview met Nelson Mandela. Beeld still uit video
Beeld uit het 24 seconden durende eerste televisie-interview met Nelson Mandela.Beeld still uit video

'We hebben het altijd als fout gezien dat de ene raciale groep domineert over de andere raciale groep', vertelt de 38-jarige Nelson Mandela over de drijfveren van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), waarvan hij onderdeel is. 'Vanaf het eerste begin heeft het ANC zonder enige twijfel gevochten tegen iedere vorm van raciale discriminatie, en we zullen dit blijven doen, tot vrijheid bereikt is.'

Pas een kleine veertig jaar later zal die vrijheid daadwerkelijk bereikt worden, als Mandela in 1994 in de eerste vrije democratische verkiezingen uit de geschiedenis van Zuid-Afrika tot president wordt gekozen. Mandela wijdde zijn hele leven aan de antiapartheidsstrijd waar hij in 1944 bij betrokken raakte toen hij lid werd van het ANC. Hij wordt, mede dankzij zijn gevangenschap op Robben-eiland en zijn vergevingsgezinde attitude tegenover zijn witte onderdrukkers, gezien als het icoon van de strijd tegen raciale ongelijkheid in Zuid-Afrika.

Tekst loopt door onder video.

De beelden waren al lange tijd in het archief beschikbaar, maar zijn herontdekt en door de Nelson Mandela Foundation geoormerkt als zijnde het oudste bekende televisie-interview met de voormalige antiapartheidsstrijder.

Wie het interview met de toekomstig staatsman in 1956 heeft afgenomen is onbekend. Wel is duidelijk dat het werd uitgezonden in het Avro-programma 'Boeren en Bantoes' over apartheid in Zuid-Afrika. Dit programma werd in januari 1961 uitgezonden.

Het gesprek vond plaats voor de Oude Synagoge in Pretoria, waar destijds de zogenaamde Treason Trials plaatsvonden. Tijdens deze rechtszaken die van 1956 tot 1961 plaatsvonden werden 156 'staatsvijanden', onder wie Nelson Mandela en de bekende activist Oliver Tambo, berecht voor landverraad.

De Nelson Mandela Foundation is verheugd met de vondst. Lang werd aangenomen dat een Brits interview uit 1961 het eerste gefilmde gesprek met Mandela was. Journalist Brian Widlake sprak de activist in zijn schuilplaats in Johannesburg die hij kort na de Treason Trials betrok.

Na de herontdekking van de beelden werd de omroep AvroTros door de Mandela Foundation benaderd met de vraag of ze de beelden mochten gebruiken. De stichting mag het 24 seconden durende gesprek nu een jaar lang gratis verspreiden.

Correctie

In een eerdere versie van dit bericht werd vermeld dat het fragment uit de archieven van AvroTros kwam. Dit was fout, de beelden zijn (her)ontdekt in audiovisueelarchief Beeld en Geluid in Hilversum. Ze zijn in het verleden (onder meer) voorbijgekomen in een aflevering van geschiedenisprogramma Andere Tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden