Eerste instellingen die geld krijgen van 'Van den Ende-fonds' bekend

De musea Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), FOAM (Amstterdam) en TwentseWelle (Enschede) zijn de eerste culturele instellingen die geld krijgen uit het nieuwe Blockbusterfonds. Met het geld kunnen ze hun tentoonstellingen uitbreiden en er meer publiciteit aan geven.

Harmen Bockma
Joop van den Ende houdt de Mandevillelezing in mei van dit jaar, waarin hij opriep tot het instellen van een nieuw cultuurfonds. Beeld ANP
Joop van den Ende houdt de Mandevillelezing in mei van dit jaar, waarin hij opriep tot het instellen van een nieuw cultuurfonds.Beeld ANP

Per jaar heeft het fonds 1,5 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast levert de Bankgiroloterij een bijdrage die kan oplopen tot 10 miljoen euro per jaar. Bij elkaar kan het fonds de komende vijf jaar 57,5 miljoen euro groot worden, denken de initiatiefnemers.

Premier Rutte kreeg vanavond symbolisch het eerste kaartje uitgereikt, in het bijzijn van Joop van den Ende, de grondlegger van het fonds. Volgens Van den Ende brengen investeringen in grote culturele evenementen als tentoonstellingen, festivals en muziek- en theateruitvoeringen een veelvoud op van het bedrag dat erin wordt gestoken.

Het fonds is een samenwerkingsverband tussen de drie particuliere cultuurfondsen Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation, en de Bankgiroloterij. De fondsen steken ieder per jaar een half miljoen euro in het Blockbusterfonds. De Bankgiroloterij neemt tienduizenden kaartjes af voor de tentoonstellingen.

Opbrengsten
Van den Ende riep het kabinet vorig jaar op 100 miljoen euro te steken in een fonds voor het steunen van culturele evenementen. Volgens hem zou dat bedrag uiteindelijk 1,3 miljard euro opbrengen dankzij miljoenen extra bezoekers. Van den Ende's betoog leidde tot gesprekken met premier Rutte, die hem overigens duidelijk maakte dat de overheid geen geld heeft voor zo'n fonds. Wel kan door een wijziging van de vergunning de Bankgiroloterij nu makkelijker als prijs toegangskaarten uitkeren.

Het Blockbusterfonds gaat volgens secretaris Ryclef Rienstra (directeur van de Van den Ende Foundation) culturele instellingen steunen met voorfinanciering, kaartafname en innovatieve marketing. Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam, is als bestuursadviseur verbonden aan het fonds.

'Wie geld krijgt uit het fonds, moet dat in principe ook weer terugbetalen', zegt Rienstra. 'We steunen bijvoorbeeld Museum Boijmans bij het maken en marketen van De weg naar Van Eyck. Als die het erg goed doet, dan krijgen we dat geld weer terug. We schatten dat de tentoonstelling 125.000 bezoekers moet kunnen trekken. Dit fonds is gebaseerd op de hefboomwerking van het geld dat we investeren. Dat heeft bijvoorbeeld de Van den Ende Foundation nog niet eerder zo gedaan.'

Eisen
Het fonds is er niet alleen voor de grote instellingen, zegt Rienstra. 'We stellen geen eisen aan de grootte van de aanvragers.

TwentseWelle in Enschede bijvoorbeeld is geen groot museum, maar ze gaan wel een bijzondere tentoonstelling maken over voetbal, met Jan Mulder als gastconservator. Zo'n tentoonstelling zou normaal 10.000 bezoekers kunnen trekken, maar met steun van het BlockBusterFonds zouden dat er 40.000 moeten kunnen worden.'

Het Blockbusterfonds is opgericht voor vijf jaar. In het vierde jaar wordt besloten of het daarna blijft bestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden