Eerste horde genomen

Deze week is de laatste waarin Nederlanders hun zorgverzekering kunnen opzeggen om naar een andere verzekeraar over te stappen. Per 1 mei moeten de overstappers een nieuwe polis hebben afgesloten....

De concurrentie heeft ook de premies gedrukt. Die druk kwam niet zozeervan de individuele klant als wel van werkgevers en belangenorganisaties diemet verzekeraars keihard hebben onderhandeld over collectieve contractenvoor hun werknemers of leden. De vrees dat de polis 1300 euro per jaar zougaan kosten, bleek ongegrond; het gemiddelde ligt rond de 1050 euro.

De verzekeraars hebben in dit stadium gekozen voor een grotermarktaandeel boven een grotere marge. Zij teren daardoor in op hunreserves. Volgend jaar zal blijken of de premies op dit lage niveau kunnenworden gehandhaafd. Want de consument eist niet alleen een lage premie,maar ook eersteklas zorg en een klantvriendelijke afhandeling van dedeclaraties.

De precieze koopkrachteffecten moeten zich nog uitkristalliseren. Zeverschillen per groep en worden mede beïnvloed door factoren als deverlaging van de AWBZ-premie. Wel is duidelijk dat het door het kabinetgekoesterde beeld waarbij iedereen erop vooruit is gegaan, de zaken ietste mooi voorstelt. Vooral gepensioneerden en ex-ziekenfondsverzekerden zijnsoms fors duurder uit. Ook is pas na 1 mei bekend hoe groot de groeponverzekerden is. Hetzelfde geldt voor het aantal wanbetalers en fraudeurs,van wie de verzekeraars willen dat ze uitgesloten moeten kunnen worden.

Een groot probleem vormen nog steeds de in het buitenland wonendeNederlanders. Zij zijn verplicht een premie van 500 euro of meer per maandte betalen, maar krijgen daarvoor slechts de zorg die hun woonland biedt.Dat is onrechtvaardig. Het leidt ertoe dat elders wonen voortaan alleenvoor de allerrijksten is weggelegd. Nederlandse Marokkanen die in Marokkowonen, worden zo gedwongen terug te keren.

De verhouding tussen de verzekeraars en de zorgaanbieders wordt door hetnieuwe zorgstelsel zwaar op de proef gesteld. De uitwisseling van gegevenstussen huisartsen en verzekeraars loopt nog niet goed. De huisartsen hebbenzich fel tegen het nieuwe stelsel verzet. Van de ziekenhuizen wordt veelgevraagd inzake doelmatigheid, kwaliteit en onderlinge taakverdeling.

Hoogervorst kan tevreden zijn over de eerste fase, maar is nog lang nietbij de eindstreep.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden