Eerste hoorzitting in Srebrenica-zaak

Op 18 juni zal de eerste hoorzitting plaatshebben in de rechtzaak die de zogenoemde Moeders van Srebrenica een jaar geleden hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat en de Verenigde Naties....

ANP

De VN beroepen zich op immuniteit zodat eventuele vervolging onmogelijk is. De organisatie zal naar verwachting ook niet ter plekke verschijnen. Vorig jaar probeerde de Nederlandse landsadvocaat de eis die sloeg op de VN niet-ontvankelijk te laten verklaren, maar de rechter ging daar niet in mee en verleende de organisatie alleen verstek. De landsadvocaat zal nu voor die immuniteit pleiten.

De vrouwen hebben zowel Nederland als de VN aangeklaagd voor hun rol bij de val van de Bosnische moslimenclave in juli 1995 en de genocide die daarop volgde. De aanklagers, tien moeders en een stichting die opkomt voor ongeveer 6.000 vrouwen, willen erkenning van hun leed. Ze vinden dat Nederland heeft nagelaten de enclave te beschermen en stellen dat Nederland op een cruciaal moment zelf luchtsteun van de VN heeft afgezegd. Ze vinden dat Nederland en de VN hun verantwoordelijkheid moeten dragen.

Volgens de raadslieden heeft Nederland belang bij immuniteit van de VN, omdat de Staat zijn eigen verantwoordelijkheid afschuift naar de VN.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden