Eerste grote politieke overwinning voor Trump: Senaat stemt in met drastische belastingverlaging

De Amerikaanse Senaat heeft afgelopen nacht ingestemd met een drastische verlaging van de belastingen, vooral van de vennootschapsbelasting. De aanvaarding van de nieuwe belastingwet vormt de eerste grote politieke overwinning voor president Donald Trump. Eerdere pogingen om Obamacare af te schaffen of geld voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico te krijgen, liepen vast in het Congres.

Bert Lanting
President Donald Trump met Vice-President Mike Pence Beeld epa
President Donald Trump met Vice-President Mike PenceBeeld epa

De senatoren namen het belastingplan met 51 tegen 49 stemmen aan, ondanks waarschuwingen van een onpartijdige denktank dat het zal resulteren in een flinke verhoging van de staatsschuld. Volgens de Republikeinen zullen de belastingverlagingen zichzelf terugverdienen doordat de economie een impuls krijgt en bedrijven meer gaan investeren. Maar volgens het Tax Policy Center zal het overheidstekort over een periode van tien jaar met één biljoen dollar (840 miljard euro) oplopen.

Geen van de Democraten in de Senaat steunde het plan, maar de Republikeinen hadden net genoeg stemmen om het erdoor te krijgen. Slechts één Republikeinse senator, Bob Corker, stemde tegen. Corker, een senator uit Tennessee, heeft het de afgelopen weken herhaaldelijk aan de stok gehad met president Trump. Hij zei dat hij niet kon stemmen 'op een wetsvoorstel dat de schuldenlast voor toekomstige generaties zal verzwaren'. Hij wilde een bepaling laten opnemen dat de belastingen weer automatisch iets omhoog zou laten gaan als de inkomsten sterk zouden tegenvallen. Maar daar wilden zijn Republikeinse collega's niet aan.

De Democraten klaagden dat de senatoren pas op het laatst inzage kregen in de definitieve tekst van het 500 pagina's tellende belastingplan. Om weifelende Republikeinse senatoren over de streep te trekken werden tot op het laatste moment nog veranderingen aangebracht, sommige met de hand geschreven. Veel senatoren hadden de tekst van het wetsvoorstel zelfs niet gelezen. Eerder had het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen ook de meerderheid hebben, al met dezelfde haast een iets andere versie van het belastingplan aangenomen. Onderhandelaars van het Huis en de Senaat moeten nu aan de slag om de twee versies in elkaar te schuiven.

Bob Corker (links) stemde als enige Republikeinse senator tegen de verlaging Beeld epa
Bob Corker (links) stemde als enige Republikeinse senator tegen de verlagingBeeld epa

Drastische hervorming

Het gaat om de meest drastische hervorming van de belastingen sinds midden jaren tachtig, toen president Ronald Reagan een grootscheepse belastingverlaging door het Congres joeg. Die resulteerde in enorme overheidstekorten.

Vooral de grote bedrijven profiteren van de nieuwe wet, die voorziet in een verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 naar 20 procent. Daarnaast worden de buitenlandse winsten van Amerikaanse bedrijven voortaan nauwelijks belast. Op die manier hoopt de regering-Trump Amerikaanse bedrijven die in het buitenland opereren aan te moedigen hun activiteiten naar de VS te verleggen.

Ook de inkomstenbelasting gaat voor alle inkomensgroepen omlaag, maar volgens het Tax Policy Center profiteren de rijkste Amerikanen het meest van het nieuwe belastingstelsel.

'We zijn één stap dichter bij het leveren van MASSALE belastingverlagingen voor werkende gezinnen in heel Amerika', twitterde president Trump zaterdagochtend opgetogen. Trump wil nog voor het eind van het jaar zijn handtekening zetten onder de definitieve tekst van het belastingplan, zodat hij dit jaar in elk geval één grote wetgevende zege op zijn conto kan schrijven.

Tot zijn frustratie lukte het hem eerder niet een zorgstelsel door het Congres te krijgen dat in de plaats moest komen van Obamacare, het zorgstelsel waarmee zijn voorganger miljoenen Amerikanen aan een ziektekostenverzekering hielp. Maar via de achterdeur lukte het Trump toch nog Obamacare een flinke klap toe te brengen. In het nieuwe belastingplan vervalt de plicht voor alle Amerikanen om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Beleidsmakers voorspellen dat de premies omhoog zullen gaan als veel mensen hun verzekering opzeggen.

Republikeinse senator: gedrag Trump kan tot Derde Wereldoorlog leiden
Een Republikeinse senator heeft zondag hard uitgehaald naar de Amerikaanse president. Met zijn onbehouwen dreigementen aan andere landen kan Trump de Verenigde Staten 'op het pad naar een Derde Wereldoorlog' brengen, aldus Republikein Bob Corker.

Waarom Trump trots is op het beleid van EPA, en op de honderden regeltjes die er geschrapt zijn
Het lijkt of de Amerikaanse president Trump niets heeft bereikt sinds zijn verkiezing een jaar geleden. Maar kijk hoe hij zijn stempel heeft gedrukt op het milieuagentschap EPA, waar hij klimaatscepticus Scott Pruitt heeft benoemd. Burgers, klimaat en natuur hebben het nakijken. (+)

Lagere belastingen en vooral simpeler, maar Trump zwijgt over de miljarden die het land straks misloopt
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren de contouren onthuld van een pakket belastingverlagingen waarvan volgens hem vooral de middeninkomens zullen profiteren. In plaats van zeven belastingschijven komen er drie, de belastingvrije voet wordt twee keer zo hoog en de vennootschapsbelasting gaat van 35 naar 20 procent. Dat zal in ieder geval leiden tot fors minder belastinginkomsten - en het is onduidelijk hoe de Republikeinen dat gat willen dichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden