Nieuws

Eerste gevallen apenpokkenvirus vastgesteld in Zwitserland en Israël, WHO verwacht meer meldingen

In Zwitserland en Israël zijn zaterdag voor het eerst gevallen van het apenpokkenvirus vastgesteld. Het gaat om iemand in het Zwitserse kanton Bern en een 30-jarige man in Tel Aviv. In Duitsland zijn twee nieuwe gevallen bijgekomen, hebben de gezondheidsautoriteiten in Berlijn bekendgemaakt. Een dag eerder werd het virus daar voor het eerst ontdekt.

Redactie
Onderzoek naar het apenpokkenvirus in het Duitse Instituut voor Microbiologie. Vrijdag werd de eerste besmetting vastgesteld in Duitsland. Beeld REUTERS
Onderzoek naar het apenpokkenvirus in het Duitse Instituut voor Microbiologie. Vrijdag werd de eerste besmetting vastgesteld in Duitsland.Beeld REUTERS

De besmette persoon in Zwitserland heeft het virus opgelopen via ‘nauw fysiek contact in het buitenland’, aldus het kanton in een vrijgegeven verklaring. Hij ging naar de dokter vanwege koorts en uitslag en zit inmiddels in thuisisolatie. De ziekte zou zich op een ‘goedaardige’ manier ontwikkelen. Degene met wie hij contact had, is op de hoogte gebracht van de besmetting.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis in Tel Aviv is de 30-jarige man zaterdag positief getest. Hij keerde terug van een trip in West-Europa en vertoonde ziektesymptomen. Hij heeft milde klachten en zit in isolatie in het ziekenhuis.

Duitsland

De twee nieuwe mensen die het apenpokkenvirus in Duitsland onder de leden hebben, verkeren in een stabiele toestand. De autoriteiten gaan na met wie ze in contact zijn geweest. Vrijdag werd bij een man uit Brazilië die via Spanje en Portugal naar München reisde het virus geconstateerd.

In de afgelopen weken is het virus al vastgesteld in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo’n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon. Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.

Spanje

De Spaanse autoriteiten onderzoeken of het apenpokkenvirus zich mogelijk via een Pride-festival op het toeristische eiland Gran Canaria heeft verspreid, bericht de Spaanse krant El País. Het populaire homofestival Maspalomas Gay Pride werd tussen 5 en 15 mei door zo’n 80.000 mensen uit Spanje en het buitenland bezocht. Een man uit Madrid, een man uit Italië, en een man van Tenerife, testten positief op het virus nadat ze het festival hadden bezocht.

In heel Spanje zijn tot nu toe dertig besmettingen geregistreerd. Daarnaast zijn er 23 “verdachte gevallen” bekend. In Madrid heeft het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag een sauna gesloten, nadat deze als mogelijke brandhaard werd aangewezen. Ook in buurland Portugal zijn zeker 23 mensen besmet.

Nederland

Het aantal gevallen van apenpokken in Nederland is opgelopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zei zaterdag dat er inmiddels ‘enkele patiënten’ zijn gevonden. Het is niet bekend om hoeveel gevallen het gaat. Op vrijdag was voor het eerst in Nederland iemand positief getest op het virus.

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Een meldplicht help volgens het RIVM nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk op te sporen. Ook kunnen snel maatregelen, zoals quarantaine, worden getroffen voor mensen met wie mogelijke patiënten in contact zijn geweest.

Mensen met symptomen wordt gevraagd thuis in isolatie te gaan tot een test heeft uitgewezen of zij besmet zijn. Als dat zo is, moeten zij in afzondering blijven totdat zij niet meer besmettelijk zijn voor anderen. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is.

WHO: meer gevallen verwacht

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat meer gevallen van het apenpokkenvirus opduiken, nu in landen extra gecontroleerd wordt op aanwezigheid van het virus. Volgens de WHO is het virus inmiddels vastgesteld in zeker twaalf landen waar de apenpokken doorgaans niet voorkomen. Bij de organisatie zijn in totaal 92 gevallen bekend en nog eens 28 vermoedelijke gevallen.

Volgens de gezondheidsorganisatie lopen personen die in nauw contact stonden met besmette mensen die al symptomen hadden de meeste risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners. Zij moeten adequaat geïnformeerd worden, zegt de WHO, om zo de uitbraak te stoppen. Ook zegt de VN-organisatie binnen enkele dagen met extra adviezen te komen.

De omvang van de uitbraak wordt ‘duidelijker en duidelijker’, schrijft de Belgische viroloog Marc Van Ranst op Twitter. ‘Dit is met apenpokkenvirussen nog nooit gezien.’ Hij meldde zaterdag dat in België het virus bij een vierde persoon is vastgesteld.

Ook deze besmetting heeft volgens Van Ranst net als de andere drie een link naar het internationale homofestival Darklands, dat eerder deze maand plaatsvond in Antwerpen. ‘Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig was op het Darklands-festival waakzaam blijft voor eventuele symptomen’, waarschuwt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden