nieuws

Eerste genderneutrale paspoort uitgegeven in de VS

De Verenigde Staten hebben het eerste paspoort uitgegeven waarin het geslacht wordt aangeduid als X. Dit wordt gezien als een stap in de emancipatie van mensen die non-binair zijn en zich niet als man of vrouw identificeren.

Leone Zeegers is de eerste Nederlander met een paspoort zonder geslachtsaanduiding, maar een X. Wie de eerste Amerikaan is, is onduidelijk. Beeld ANP /  ANP
Leone Zeegers is de eerste Nederlander met een paspoort zonder geslachtsaanduiding, maar een X. Wie de eerste Amerikaan is, is onduidelijk.Beeld ANP / ANP

Jessica Stern, de speciale gezant voor lhbti-rechten, noemde het een historische en vreugdevolle gebeurtenis, die recht doet aan de ‘beleefde werkelijkheid’ dat er een breder spectrum aan seksuele kenmerken is dan alleen man of vrouw. ‘Als een persoon een identiteitsdocument krijgt dat hun ware identiteit weerspiegelt, leven zij met meer waardigheid en respect’, aldus Stern.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte niet bekend aan wie het eerste paspoort met een X was uitgereikt. Volgend jaar zullen de genderneutrale paspoort op ruimere schaal beschikbaar komen. Slechts een handvol landen geeft zulke paspoorten uit, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Nepal, Canada en Malta.

Nederland wacht nog even af, schreef minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vorig jaar aan de Tweede Kamer. Het is nog niet mogelijk om X op te geven bij het aanvragen van een paspoort. Wel is het mogelijk de geslachtsaanduiding in het paspoort via de rechter te laten veranderen van man of vrouw naar X. In dat geval wordt ook de geboorteakte gewijzigd. Dit is een aantal keren gebeurd. Bij de introductie van nieuwe identiteitskaarten in 2024 of 2025 zullen alle geslachtsaanduidingen van de kaart verdwijnen. Het kabinet wil ‘onnodige geslachtsregistraties’ vermijden, teneinde recht te doen aan de bezwaren van mensen die zich niet als man of vrouw willen identificeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden