Nieuwsderde geslacht

Eerste genderneutrale paspoort uitgegeven in Breda

Voor het eerst in Nederland krijgt iemand een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda heeft vanaf vrijdag een neutrale ‘X’ in haar paspoort. Die komt in plaats van de ‘V’ die tot nu toe haar geslacht aanduidde. Ze voelt zich namelijk als intersekse persoon, man noch vrouw.

Redactie
Minister Jet Bussemaker presenteert op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het eerste genderneutrale toilet. Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker presenteert op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het eerste genderneutrale toilet.Beeld ANP

De rechtbank in Roermond besloot eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. Daarom mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Ze is daarmee de eerste Nederlander met een ‘X’ in haar paspoort.

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. Belangenorganisaties van lhbti’ers – lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen – melden dat 4 procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

‘Schrap geslachtsaanduiding’

De belangenorganisaties noemen het ‘een persoonlijke overwinning voor Leonne’ en ‘een wake-upcall voor het kabinet’. ‘Maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen’, aldus NNID, TNN en COC.

In de Nederlandse samenleving wordt steeds meer gekozen voor genderneutraliteit, constateerden rechters in mei. Zo worden de reizigers van de NS sinds december niet meer aangesproken met ‘dames en heren’, maar met ‘reizigers’. Eerder werd al de aanduiding van het geslacht verwijderd van de ov-chipkaart. Er komen steeds meer genderneutrale toiletten en de Hema maakte vorig jaar bekend kinderkleding genderneutraal te gaan verkopen. De gemeente Amsterdam heeft een gids samengesteld met adviezen voor haar ambtenaren om het taalgebruik genderneutraler te maken.

Erkenning

In 2007 achtte de Hoge Raad de tijd nog niet rijp voor toewijzing van zo’n verzoek. Maar de rechtbank in Roermond vond dat ‘gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen’ dit nu wel het moment is voor erkenning van een derde gender. ‘Het is een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie als belanghebbende zich niet als genderneutraal kan laten registreren’, aldus de rechtbankvoorzitter.

Rechter vindt tijd rijp voor erkenning derde geslacht

Geen man, geen vrouw: het geslacht is ‘niet kunnen worden vastgesteld’. Deze nieuwe mogelijkheid volgt uit een uitspraak van de rechtbank Limburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden